Atunci cand actorii ating un anumit nivel de faima, ei dobandesc, adesea, abilitatea de a modifica un film dupa bunul lor plac, fie pentru ca au experienta si intuitia necesare pentru a face diferenta fie, pur si simplu, pentru ca li se pare ca au suficienta putere ca sa-si impuna capriciile. Uneori, aceste schimbari propuse de ei nu influenteaza prea mult filmul, alteori insa transforma total produsul final – in bine sau in rau. Iata cateva dintre cele mai memorabile – si adesea amuzante – exemple de filme care au fost serios modificate de solicitarile actorilor principali.
Mumia (2017)
Ca regizor, daca reusesti sa-l cooptezi in echipa ta pe un star precum Tom Cruise, trebuie sa accepti si toate conditiile pe care acesta le pune – si se pare ca solicitarile lui Cruise pentru filmul Mumia, din 2017, au inclus un control creativ aproape total din partea actorului. Cei din echipa de filmare au dezvaluit ulterior ca supervedeta s-a implicat in toate aspectele legate de productie, schimband totul, de la scenariu pana la marketing si publicitatea care trebuia facuta filmului.
Una dintre conditiile de baza puse de „TomCat” a fost ca personajul sau, Nick Morton, sa apara pe ecran timp de mai multe minute decat… mumia! Rezultatul a fost ca, dintr-un film horror, productia a devenit un alt film de actiune in care Cruise alearga, se bate, conduce autovehicule rapide etc. Dar si reactia fanilor genului a fost pe masura – incasarile s-au dovedit extrem de scazute, semn ca multi cinefili ar fi preferat sa vada mumii decat supereroi…
Serpi in avion (2006)
Samuel L. Jackson a fost atat de incantat de ideea acestui film – un avion plin cu serpi veninosi, pe care el trebuie sa-l duca la destinatie – incat a semnat contractul inainte sa termine de citit scenariul. Atunci cand producatorii au luat in calcul schimbarea titlului in „Zborul Pacific 121”, el a fost atat de indignat incat i-a amenintat ca-i lasa balta.
De asemenea, vedeta a pledat ca filmul sa fie mai violent si studiourile de productie au acceptat aceasta cerere, ratingul peliculei fiind schimbat din „Audienta Generala” in „Interzis sub 17 ani”.
Jurassic World (2015)
Al patrulea film al seriei cu dinozauri readusi la viata de niste savanti ingeniosi s-a bucurat in general de reactii pozitive si a adus si incasari frumusele, dar multi fani s-au plans ca scenariul este cam „tras de par”, exemplificand cu scena in care eroina umana, jucata de actrita Bryce Dallas Howard, e mai rapida decat T-rexul care o urmarea, desi poarta pantofi cu toc!
Regizorul Colin Trevorrow a fost si el constient de penibilul situatiei, dar i-a fost imposibil s-o convinga pe frumoasa roscata sa se descalte, aceasta motivand ca, daca ar renunta la pantofii cu toc ar renunta si la feminitatea personajului!
Pulp Fiction (1994)
Potrivit scenariului original al filmului lui Tarantino, Jules, ucigasul cu inima de aur, care citeaza mereu versete din Biblie, ar fi trebuit sa fie un barbat de culoare, cu o imensa coafura afro, in contrast cu parul lins si prins in coada al partenerului sau, Vincent (John Travolta). Dar persoana caruia producatorul i-a incredintat sarcina de a procura o peruca afro n-a stiut sa faca diferenta si s-a intors de la magazin cu o peruca avand coafura Jheri – o frizura cu suvite crete si scurte. Situatia l-a amuzat insa pe Jackson, care, imediat ce si-a pus peruca pe cap, a stiut ca asa trebuie sa arate personajul sau si si-a impus vointa in fata lui Tarantino, exclamand: „Ei, da, iata-l pe Jules!”
Razboiul stelelor: amenintarea fantomei (1999)
Si tot Samuel L. Jackson a reusit sa-si impuna dorinta si in fata atotputernicului George Lucas, creatorul seriei „Razboiul stelelor”. Suparat ca personajul lui, Mace Windu, nu iese cu nimic in evidenta fata de ceilalti Cavaleri Jedi de pe ecran, el a solicitat ca sabia lui laser sa emita o lumina purpurie – culoarea lui favorita. Initial, Lucas a refuzat, sustinand ca sabiile nu sunt fabricate decat in cateva nuante, iar purpuriul nu se afla printre acestea. Insa actorul i-a replicat ca, in calitate de al doilea cel mai bun Jedi din Univers, dupa Yoda, are dreptul la o sabie mai aparte. Si pana la urma a primit-o!
Urma scapa turma (2014)
Desenele animate din seria Family Guy (sau „Familia mea dementa” cum a fost tradus titlul in romana) iau peste picior o multime de personaje reale, de la politicieni la vedete. Printre acestea din urma s-a numarat si actorul Liam Neeson, care, atunci cand a fost solicitat de regizorul Seth MacFarlane sa joace in westernul „Urma scapa turma”, si-a amintit ca intr-un episod din Family Guy personajele sustin ca Liam Neeson e singurul actor de la Hollywood care n-ar putea juca vreodata intr-un western din cauza accentului sau irlandez.
Ei bine, Neeson a fost atat de ambitionat de acea replica incat nu doar ca a acceptat provocarea lui Farlane, dar i-a si impus ca personajul lui sa vorbeasca in toate scenele din film cu accent irlandez.
GABRIEL TUDOR
Comentarii