O etnie amerindiana din zona Caraibelor – despre aceasta vorbim aici – si am ales-o doarece prezinta o serie de particularitati deosebite, chiar fascinante, cu care rareori ne intalnim. Etnologii spun ca acesti oameni sunt „de cultura caraibeana”, insa adauga faptul ca europenii i-au numit „galibi” (etimologie necunoscuta!), in timp ce ei insisi isi spun kali’na tilewuyu, adica „adevaratii kali’na”, pentru a se deosebi astfel de metisii cu acelasi nume din Surinam. Totusi, destul de ciudat, abia de foarte putin timp se foloseste oficial aceasta denumire.
„Civilizarea” sud-americanilor
O particularitate interesanta a etniei kali’na este aceea ca nu au cunoscut scrierea pana ce au avut contact cu europenii, toata istoria si toate traditiile lor fiind transmise pe cale orala, din generatie in generatie, sub forma de legende. Totusi, multa vreme, europenii nu au fost interesati de istoria amerindienilor din aceasta regiune, astfel ca nu au facut distinctia dintre diferitele triburi caraibeene.
Ceea ce a facut ca „atentia” anumitor exploratori ai Lumii Noi sa se indrepte si catre acesti oameni a fost interesul binecunoscut pentru avutiile vechilor populatii sud-americane.
Sa ne amintim de aurul incasilor, de macelurile conchistadorilor, care i-ar umple de invidie, azi, pana si pe criminalii teroristi care decapiteaza oameni nevinovati… Si, in mod straniu, toate aceste anomalii au venit dintr-o zona religioasa. Preotii iezuiti porniti sa „civilizeze” populatiile considerate salbatice au facut ravagii in America de Sud. Prima lor misiune a fost in anul 1709, la Ikarua, dupa care s-au deplasat intr-o zona de langa fluviul Kouru, patru ani mai tarziu.
Dispute nestiute…
Scopul principal urmarit de misionarii iezuiti era de a raspandi catolicismul in randul comunitatilor „primitive”, chiar daca acei primitivi dovedeau un nivel de civilizatie deosebit si, mai mult decat atat, beneficiau de averi fabuloase – desigur, ravnite de europenii insetati de a le fura prin violenta. Si astfel s-a desfasurat „salvarea” etniilor de tipul kali’na.
Ce inseamna asta? Scoaterea la lumina a nu mai putin de 273 de situri arheologice, situate insa pe o suprafata de numai 310 kilometri patrati. Indiciile referitoare la etnia kali’na, din pacate, sunt foarte putine. Ele arata ca inainte de anul 1492 ocupau o zona din Amazon pana in Orinoco razboindu-se pentru a stapani teritoriile respective, catre est, cu etnia Arawak, de pe raul Essequibo (aflata astazi in Guyana). Istorii, povesti, dar o istorie adevarata pe care putini o mai cunosc astazi…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii