Ati observat, desigur, ca in titlul articolului nu am mentionat, la modul general, „jucarii periculoase”. Pentru ca – veti fi socati sa aflati – aproape toate jucariile sunt sau pot deveni periculoase, in primul si-n primul rand pentru principalii lor utilizatori – copiii (aici, se stie, mai intervin si parintii in calcul…). Fara gluma: exista dintotdeauna pe piata si asemenea obiecte ludice care s-au dovedit a constitui, dincolo de rolul propus a fi unul educativ, relaxant, instructiv, amuzant etc., reale amenintari pentru integritatea corporala si chiar viata celor mici. Iata mai jos o lista (nu o ierarhizare) a jucariilor depistate in timp cu aceasta mare si inacceptabila hiba; ba, chiar, devenite uneori un fel de „pericol public”!
Kit pentru jucarii metalice („Metal Casting set”). Anii ’50 au pus copiii, cumva, pe picior de egalitate cu adultii, ei putand nu doar sa-si imagineze „cum ar fi sa…”, ci efectiv sa realizeze obiecte din metal. Ma rog, metal topit, respectiv plumb, care trebuia prelucrat la minimum 300 de grade pentru a se construi celebrii soldatei de plumb. Un mic furnal, nu? Unde mai pui si ca plumbul (respectiv atmosfera ce contine vapori de plumb topit) este atat de sanatos pentru om!…
Laboratorul atomic Gilbert U-238. Anul 1951: la o respiratie de genocidul dublu Hiroshima-Nagasaki, copiii puteau cunoaste (si chiar „mesteri” singurei) un minilaborator atomic sau, altfel spus, o minicentrala nucleara. E cel putin straniu si de neinteles ce satisfactie puteau gasi copiii in asemenea provocari deloc inofensive. Doar daca nu cumva ar fi fost formati ca un fel de „ucenici vrajitori”!?
Pistoletul Kilgore (anul 1950). Ce poate fi mai ravnit de un pustan, fie el si cu o fire mai „mamoasa”, decat un pistolet care sa para cat mai real! Ei bine, un fabricant a realizat exact o asemenea arma-jucarie, cu un mecanism detonator aidoma celui real, ba chiar insotit de o cantitate rezonabila de munitie, oarecum discret ambalata in hartie rosie. Noroc ca lipsea praful de pusca, altfel, samburele dorintei de a avea si a folosi o arma adevarata era sadit intr-un teren foarte fertil.
„Sagetile infernului” (anii ’50). Exista si azi acest asa-numit joc, care insa a facut de-a lungul deceniilor si ceva victime. Il stiti mai degraba sub numele de „Darts” si e format dintr-o tinta nu foarte mare si mai multe sageti scurte, cu varf metalic, care se arunca cu mana. S-a intamplat uneori sa nu nimereasca cercul colorat, acestea infigandu-se in tinte vii; cu sau fara intentia tragatorului.
Kitul sticlarului. „Fascinant, instructiv, amuzant!” Cam asa era prezentat, si in principiu pe drept cuvant, kitul respectiv. Atata doar ca unele detalii transformau jucaria intr-o bomba infernala. De pilda, a lucra la o temperatura de 500 de grade nu e lucru de gluma, iar daca pustanul se alege si cu o arsura de gradul 3, tot amuzamentul si distractia se transforma in drama reala.
Absolut aleatoriu, putem adauga la lista de fata alte asemenea pericole reale, care numai jucarii nu pot fi numite, totusi au fost ori sunt vandute ca atare. Fara o cronologie riguroasa: Cabbage Patch Snacktime Kid („Papusa devoratoare”, 1996) era un grasun dotat cu un mecanism ce il facea sa infulece tot ce i se punea in gura; chiar si degetul utilizatorului imprudent! Se pare insa ca a fost detronat de diabolical Chucky; Mini-hamacul EZ Sales (1994) era chiar un hamac aparent inofensiv, plasa avand un numar impresionant de noduri: 75.000. Insa, dupa ce mai multi copii au fost strangulati prin rasucirea „jucariei” in jurul lor, a fost retras de pe piata; Sky Dancer (2000) a fost numita si „Papusa-kamikaze”. Pe buna dreptate, intrucat aceasta pseudo-Barbie cu inclinatii aviare (careia i s-a atasat o pereche de aripi) isi sfarsea zborul, nu intr-o aterizare lina, ci efectiv zdrobindu-se violent de obiectele din jur. Un exemplu deloc de urmat de fetitele care se viseaza zane.
Prin urmare, stimati parinti, fiti foarte atenti si exigenti atunci cand intrati cu copilul intr-un magazin cu jucarii. Ofertele sunt diverse si generoase, dar finalitatea actului ludic iata ca uneori ramane mai mult decat discutabila!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii