În materie de conflicte militare, este dificil de estimat cat va dura o confruntare pentru care s-au pregatit ambele tabere. Cand armatele inamice sunt echivalente, însusi epilogul razboiului este imprevizibil. Dar exista si razboaie care izbucnesc fara o pregatire speciala si care se desfasoara cu viteza, tocmai pentru ca una dintre tabere este surprinsa de atacurile inamicului. Exista în lume cateva recorduri care pot reprezenta lectii pentru amatori…
Razboiul Angliei cu Zanzibarul. Sultanatul Zanzibarului, care pe atunci (finele secolului XIX) cuprindea atat arhipelagul Zanzibar, cat si Kenia, se afla sub controlul Marii Britanii. La 27 august 1896 a izbucnit razboiul, caci cu doua zile mai devreme murise sultanul Hamad (pro-englez) si succesorul a fost sultanul Kalid, care nu era cel dorit de englezi. Crucisatoarele britanice au început bombardamentul resedintei sultanului la ora 9,00, iar dupa aproximativ 40 de minute, sultanul Kalid a capitulat. În locul lui, englezii l-au întronat pe sultanul Hamud… A fost cel mai scurt razboi din istorie.
Razboiul de sase zile. Conflictul dintre statul Israel si alianta araba formata din Egipt, Iordania si Siria a durat între 5 si 10 iunie 1967 si a intrat în istorie sub numele de ”Razboiul de sase zile”. Motivul acestui conflict militar este unul complex si implica situatii teritoriale, devierea cursului Iordanului, atacuri armate în zone delicate etc. Un apogeu al tensiunii l-a reprezentat blocarea Stramtorii Tiran (care face trecerea din Golful Aqaba în Marea Rosie) pentru Israel. Atacurile Israelului au debutat la 5 iunie, cand 11 baze aeriene egiptene sunt atacate simultan. Atacurile evreilor continua si la 8 iunie Egiptul capituleaza (tancurile israeliene ajunsesera la Suez). La 9 iunie Israel cucereste o parte din Platoul Golan. La 10 iunie înceteaza focul, Israelul dobandind un teritoriu de aproape patru ori mai mare decat la debutul actiunii. Statele Pactului de la Varsovia au condamnat Israelul, cu exceptia Romaniei. Pe atunci, ministru de externe era Corneliu Manescu. Romania si-a pastrat relatiile diplomatice cu Israel.
Razboiul sarbo-bulgar. Conflictul armat dintre Serbia (care atunci era regat) si Principatul Bulgariei a durat 14 zile si s-a desfasurat între 14 si 28 noiembrie 1885. Motivul a fost unificarea dintre Rumelia Orientala si Bulgaria, ambele sub suzeranitate otomana. În aceste conditii, marile puteri europene erau nemultumite si regele sarb Milan I a declarat razboi noului stat, care devenea o primejdie pentru Serbia. Turcii nu au intervenit si, sub amenintarea Imperiului Austro-Ungar, razboiul s-a terminat fara modificari teritoriale si cu recunoasterea unificarii Bulgariei, care de jure a castigat conflictul.
Al Doilea Razboi Balcanic. În confruntarea militara denumita astfel a fost implicata si Romania. Razboiul s-a desfasurat între 16 iunie si 18 iulie 1913. Ca urmare a nemultumirilor cauzate de rezultatele Primului Razboi Balcanic, regele Ferdinand al Bulgariei declara razboi Serbiei si Greciei, la 16 iunie. De fapt, împotriva pretentiilor bulgarilor s-au aliat si Romania, Muntenegru si Imperiul Otoman (care dorea recucerirea unor teritorii pierdute). Bulgaria a pierdut teritorii cucerite în Primul Razboi Balcanic, iar Romania a dobandit sudul Dobrogei.
PAUL IOAN
Comentarii