Pozitia strategica a arhipelagului Filipine a determinat fortele Imperiului Japonez sa invadeze si sa ocupe acest teritoriu din Oceanul Pacific, in prima jumatate a anului 1942. Pe masura ce trupele americane si aliate din regiune avansau, alungarea japonezilor din Filipine devenise o preocupare majora a strategilor de la Washington. Drept urmare, la 20 octombrie 1944 a fost declansata Marea Batalie pentru Filipine.
Maresalul contra generalului
Victoria zdrobitoare a americanilor era previzibila, cu toate ca ambitia si devotamentul trupelor japoneze erau recunoscute. A contat enorm strategia de baza pe care maresalul Douglas McArthur a abordat-o pentru alungarea niponilor din acea zona a Pacificului. De altfel, McDouglas era comandantul suprem al Teatrului de Operatiuni din Pacificul de sud-vest. Trebuie subliniata si contributia exceptionala a amiralului Chester Nimitz, comandantul Flotei US in Pacific.
De partea cealalta, trupele de ocupatie japoneze din Filipine erau conduse de generalul de armata Tomoyuki Yamashita, cunoscut si sub porecla de „Tigrul Malaeziei”. La victoriile obtinute de trupele americane din Pacific au contribuit si forte militare din Australia si Noua Zeelanda. Simultan, impotriva ocupantilor japonezi actiona pe teritoriul arhilepagului „Rezistenta de guerila a Filipinelor”, alimentata cu materiale de razboi si hrana de submarinele US Navy, care hartuiau garzile de coasta nipone.
Sangeroasa batalie din arhipelagul atat de ravnit de ambele tabere a debutat la 20 octombrie 1944, cand s-a produs invazia vehiculelor amfibii pe plajele insulei Leyte. Flota de suprafata, cu distrugatoare si crucisatoare usoare a atacat sustinut pozitiile esentiale japoneze. In decembrie, aliatii cucereau Leyta si invadau plajele din insula vecina, Samar. Si cu ajutorul unor ploi torentiale si furtuni la tarm, aliatii au inaintat spre Mindoro si apoi spre golful Manila. Cand ramasese de cucerit drumul spre capitala Manila, fortele aeriene dotate cu aparate de vanatoare P51-B Mustang au coplesit rezistenta japoneza.
Intreaga campanie a aliatilor dusa contra japonezilor in Filipine a fost sprijinita de populatia din toate zonele de conflict. Si asta pentru ca din 1942, statul filipinez functiona sub denumirea de „A Doua Republica Filipineza”, in fapt un stat-marioneta a Imperiului Japonez. Si, in luna august a anului 1945, ocupatia japoneza a fost complet indepartata. Interesant este faptul ca grupurile izolate de niponi au luptat pe viata si pe moarte si dupa 15 august. Izolati de Comandamentul din Tokyo, acestia nu aflasera ca Japonia capitulase la 15 august 1945.
Pierderi uriase
Pierderile inregistrate de trupele japoneze au fost uriase, poate cele mai mari din toata campania din Pacific. Din cei 530.000 de oameni porniti la lupta, 430.000 au pierit. Peste 93 de nave au fost scufundate, in timp ce aliatii au pierdut doar 33. 1.300 de avioane de lupta japoneze au fost doborate, si 435 aliate. Batalia din Filipine a insemnat si o mare izbanda morala a fortelor americane.
PAUL IOAN
Comentarii