Prima revolutie din Egipt a fost cea din 1919. Mai multe straturi sociale din Egipt si Sudan s-au revoltat impotriva ocupatiei britanice cand revolutionarul Saad Zaghlul, liderul Partidului Nationalist, a fost exilat (ulterior el avea sa devina prim-ministru). In urma evenimentelor, protectoratul britanic a fost eliminat si a fost recunoscuta independenta Egiptului, insa prezenta trupelor britanice a existat in continuare in Egipt si Sudan.
„Tinerii ofiteri” rastoarna monarhia
A doua revolutie din secolul XX s-a desfasurat in 1952. Istoricul eveniment s-a numit „Miscarea ofiterilor tineri” si a fost condusa de Gamal Abder Nasser (care avea pe atunci 34 de ani) si generalul Muhammad Naguib (1901-1984). Prima tinta a organizatiei „Tinerilor ofiteri” era inlaturarea monarhiei si a paturii aristocratice din Egipt si Sudan. Instaurarea republicii trebuia sa fie concomitenta cu inlaturarea definitiva a protectoratului britanic. Agenda revolutionarilor avea un caracter nationalist si anti-imperialist, de aceea ideile lor au devenit un slogan pan-arab (trezirea „Nationalismului arab”) si al miscarii de nealiniere.
Miscarea revolutionarilor egipteni a starnit mare ingrijorare in Marea Britanie si Franta, tari cu mari interese economice in tarile arabe din nordul Africii (si nu numai). UK ocupase Egiptul inca din 1882. Miscarile anti-britanice incepusera in 1951, cand Tinerii ofiteri au sprijinit „Rezistenta egipteana”, mai precis miscarea fedainilor („Cei care se sacrifica”) cand au fost efectuate atacuri asupra unor posturi britanice din Cairo, Alexandria si Ismailia.
Miscarile de protest au luat amploare si in zadar regele Farouk I a schimbat mai multe guverne. La 26 iulie a abdicat in favoarea fiului sau, dar in 1953 monarhia a fost abolita in Egipt. Muhammad Naguib a fost ales primul presedinte al Egiptului cu Nasser prim-ministru. Dar, treptat, au intervenit neintelegeri cu membrii organizatiei Fratia Musulmana (de orientare Sunnita, infiintata in 1928 de invatatul Hassan al-Banna). Un atentat asupra lui Nasser a fost atribuit Fratiei si unii lideri ai acesteia au fost executati. Naguib a fost arestat la domiciliu si presedinte al Egiptului a devenit Gamal Abder Nasser, incepand din 23 iunie 1956.
Sfarsitul „Erei Mubarak”
A treia revolutie din Egipt a inceput la 25 ianuarie 2011 si s-a desfasurat pe tot teritoriul Egiptului. Au fost marsuri, demonstratii, greve, rebeliuni si refuzul obligatiilor civice. Presedinte era Hosni Mubarak (din 1981). Brutalitatea politiei a cauzat moartea a sute de persoane si ranirea mai multor mii de demonstranti. Prin alegeri democratice, presedinte a fost ales Mohamed Morsi – in functie de la 30 iunie 2012 pana la 3 iulie 2013. Inlaturarea lui de la putere s-a facut tot in urma unor proteste publice. I-a urmat, pentru un an, Adly Mansour.
PAUL IOAN
Comentarii