• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Misterele unei capodopere

Misterele unei capodopere

20 iunie 2019
in Stiinta
A A

Leonardo de Vinci a inceput sA lucreze la fresca „Cina cea de Taina”, in 1495 si a terminat-o dupa trei ani. De atunci, cea mai admirata, mai cercetata si mai copiata pictura din istoria omenirii nu inceteaza sa fascineze vizitatorii si specialistii deopotriva, devenind subiectul a unor teorii fascinante. Situl mentalfloss.com aduce in discutie cateva dintre cele mai putin cunoscute amanunte legate de Cina cea de Taina, dupa cum transmite si Agerpres.

Un moment culminant

 Toata lumea este de acord ca Cina… descrie un moment culminant relatat in Noul Testament si anume ultima masa luata de Iisus alaturi de apostoli inainte sa fie capturat si crucificat. Mai exact, Leonardo da Vinci a vrut sa imortalizeze momentul in care Iisus le-a dezvaluit discipolilor sai ca unul dintre ei urma sa il tradeze, dar si reactiile acestora la aflarea vestii, de la soc la furie.

 Desi apostolii nu sunt reprezentati cu halourile de sfinti, cum era obiceiul in cazul unor picturi renascentiste, iar sfantul Ioan este feminizat incat pare o femeie, este vorba, conform Noului Testament, de momentul care a avut loc chiar inainte de crearea euharistiei, cand Iisus isi intinde mainile spre paine si un pahar cu vin, simboluri-cheie ale sacramentelor crestine.

 Ca nu este o simpla reprezentare biblica, ci mai degraba un mesaj personal ascuns de Leonardo in reprezentarea clasica, o confirma teoriile care se nasc chiar si dupa 500 de ani de la moartea artistului.

O fresca, dar nu prea

 Cand vorbim despre Cina… folosim cuvantul fresca, desi termenul este inexact in acest caz. In mod normal, frescele sunt pictate pe un suport de ipsos ud. Leonardo da Vinci s-a aratat incomodat de aceasta tehnica traditionala si a hotarat sa renunte la ea.

 Motivele erau cel putin doua. Primul era pentru ca dorea sa obtina o luminozitate crescuta a lucrarii in raport cu aceea permisa de metoda clasica a frescelor.

 Dar motivul principal a fost altul. Stia si el, ca si toti pictorii vremii, ca cea mai mare problema a frescelor era aceea ca il obligau pe pictor sa se grabeasca pentru a-si termina opera inainte ca ipsosul sa se usuce.

 Leonardo stia ca nu are de ce sa se grabeasca, pana la urma a finalizat pictura in trei ani, nu in trei zile, asa incat a fost nevoit sa abordeze o tehnica noua. Si aceasta noua tehnica a fost sa aplice vopselurile tempera direct pe piatra. A tencuit zidul din acea manastire cu un material despre care spera ca va absorbi vopselurile tempera si va proteja pictura impotriva umezelii.

 Dar pictand pe tencuiala uscata, tehnica s-a dovedit neadecvata, rezultatul fiind ca, dupa putin timp, vopseaua a inceput sa se desprinda, fapt atestat in-tr-o scrisoare din 1517, adresata cardinalului din Aragona.

Distrugerea originalului

 Desi pictura in sine a fost apreciata in epoca, experimentul lui Da Vinci a fost un esec. Pana la inceputul secolului al XVI-lea, pictura incepuse sa se exfolieze si sa se degradeze. La 50 de ani dupa finalizarea ei, Cina cea de Taina devenise o ruina in comparatie cu perioada sa de glorie. Iar primele tentative de restaurare i-au facut si mai mult rau.

 Mai mult, in 1652, s-a decupat peretele pentru a adauga o usa in holul care duce spre sala in care se afla pictura. Asta a dus la eliminarea partii de jos din centrul picturii, inclusiv a zonei in care erau pictate picioarele lui Iisus!

 De-abia in 1980 a fost demarat un amplu program de restaurare, care s-a intins pe durata a 19 ani. Cina cea de Taina a fost in sfarsit restaurata, insa a pierdut pe parcursul acestui proces cea mai mare parte din vopseaua ei originala. Asa ca aceia care admira pictura la Milano azi vad orice altceva, mai putin originalul lucrarii.

Un infractor in rolul lui Iuda

 Azi se admite ca toate chipurile apostolilor s-au inspirat din modele reale. Atunci cand a trebuit sa aleaga chipul tradatorului Iuda (al cincilea de la stanga la dreapta, cel care tine in mana o punga cu bani), Leonardo da Vinci a vizitat inchisorile din Milano in cautarea infractorului cu cel mai potrivit chip pentru acel personaj. Desi nimeni nu poate spune cat mit si cat adevar exista in aceasta speculatie.

Un gest misterios

 Si daca am ajuns la speculatii, iata alta: in dreapta lui Iisus, Toma sta in picioare, pictat din profil, cu un deget ridicat in aer. Ce mesaj ascunde acel deget ridicat in aer?

 Unii au presupus ca acel gest „dorea sa scoata in evidenta degetul apostolului Toma, care a devenit un personaj cheie intr-o poveste biblica ulterioara, dedicata reinvierii lui Iisus. Toma nu credea ceea ce vedea si a cercetat cu degetul lui ranile lui Iisus pentru ca acea verificare sa il ajute sa creada in renasterea fiului lui Dumnezeu”. Dar degetul ridicat in aer duce cu gandul la o alta pictura celebra a lui Leonardo, ultima sa lucrare, realizata cu trei ani inainte de a muri, si anume Sfantul Ioan Botezatorul (ulei pe lemn, aflat azi la muzeul Luvru din Paris). Surprinzator, el este pictat cu acelasi gest!

 Lasand la o parte faptul ca personajul este de o frumusete ambigua, fara gen, despre care nu prea poti sa stii daca este vorba despre un barbat sau o femeie! Iar daca ne intoarcem la Cina… sa ne amintim ca si sfantul Ioan este reprezentat cu aceleasi caracteristici efeminate.

 Asta i-a facut pe Lynn Picknett si Clive Prince sa propuna in romanul The Templar Revelation (Revelatia templierilor) teoria potrivit careia silueta din stanga lui Iisus nu este Ioan, ci Maria Magdalena. Autorii cartii mai considera „ca pictura Cina cea de Taina este o musamalizare a adevaratei identitati a lui Iisus, operata de Biserica Romano-Catolica”.

„Pelicanul sau babita”

 S-au facut speculatii si referitor la alimentele de pe masa Cinei… De pilda, ce e cu sarea varsata inaintea lui Iuda? Ea poate reprezenta „tradarea acestuia sau, intr-o versiune alternativa, este considerata un semn al ghinionului sau, prin prisma faptului ca el a fost ales dintre apostoli pentru a-l trada pe Iisus”. In mod similar, nici despre pestele servit la masa nu se stie ce era, prin urmare semnificatiile pot fi si ele controversate. „Daca era tipar, atunci el reprezinta indoctrinarea si, prin aceasta, credinta in Iisus. Totusi, daca este hering, atunci el simbolizeaza un necredincios care neaga religia”.

 E cumva ca in fabula dadaista a lui Urmuz…

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

David Nichols – spionul sadic al Americii

Urmatorul Articol

Tema: “CORBUL”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Tema: “CORBUL”

27 iunie 1743 - Batalia de la Dettingen

Horoscopul saptamanii: 1-7 iulie 2019

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.