• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » O ghilotina cu nume suav

O ghilotina cu nume suav

15 martie 2006
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Istoria decapitarii este, dupa multi cercetatori, o „cronica a executiilor onorabile, dedicate în special fetelor nobile”. În Anglia si Franta medievale, acest gen de îndeplinire a condamnarilor la moarte era aplicata de la un anumit rang social în sus, spanzurarea sau arderea pe rug fiind considerate dezonorante si aplicabile doar „plebei”.

Cu toate acestea, cele mai recente studii demitizeaza decapitarea în doua capitole esentiale ale sale:

 1. Dispozitivul numit ghilotina si poreclit „domnisoara” (de catre scotieni) nu a fost inventat de doctorul revolutionar francez Joseph-Ignace Guillotine; înca din secolul XVI, un mecanism similar era folosit în Cantoanele helvete si în Italia, iar apoi si în Irlanda si Scotia. Dr. Guillotine nu a facut decat sa standardizeze (optimizeze), pe baze stiintifice, întreg ansamblul ucigas: lama trapezoidala trebuia sa aiba 40 de kilograme, iar înaltimea de la care se napusteste asupra gatului era de fix 2,30 metri!

 2. Primul ghilotinat în epoca moderna franceza nu a fost un nobil sau un aristocrat, ci vagabondul Nicolas J. Pellier, care la 25 aprilie 1792 a fost scurtat de-un cap, fiind gasit vinovat de jefuirea si uciderea unor trecatori si a unui hangiu.

 Decapitarea poate fi si accidentala; astfel, ea se poate produce si în urma unor explozii (industriale, de masina etc.), dar si în mod deliberat: în 2003, politia britanica a descoperit ca un englez se sinucisese prin decapitare, dupa ce lucrase cateva saptamani la o instalatie de profil care sa nu dea gres… In folclorul acestui gen de moarte exista si cazuri de tentative de mentinere a capului în viata, prin alimentare artificiala cu sange oxigenat. Nu s-a înregistrat nici un succes, dar exista povesti care amintesc despre cuvinte emise de capul proaspat despartit de trup. În Anglia medievala, capul era aratat multimii, caci se spunea ca mai „vede” o scurta perioada! Un sambure de adevar exista în astfel de basme, pentru ca ceea ce numim constiinta supravietuieste cateva secunde (maximum 30) dupa separarea de corp. Acelasi folclor francez si englez ne mai arata ca, înainte de raspandirea ghilotinei, decapitarea era executata cu sabia sau securea; în acele cazuri, pentru ca moartea sa survina fara prea multe chinuri, condamnatul obisnuia sa dea un ban de aur gadelui, ca sa nu greseasca si sa fie nevoit sa aplice mai multe lovituri.

În toata istoria executiilor nu s-au înregistrat atat de multe decapitari ca în perioada 21 august 1792 – 7 mai 1793, adica în perioada franceza numita „Regimul Terorii”. În acele aproximativ opt luni, „domnisoarele” de pe esafodurile amenajate în Place du Carroussel (Paris) au decapitat aproape 20 de mii de persoane! De altfel, în Franta, ghilotinarea a ramas metoda principala de executie pana în 1981, cand pedeapsa cu moartea a fost abolita – cu exceptia unor culpe speciale, pentru care se aplica executia cu pluton înarmat cu arme de foc. Ultima decapitare publica în Franta s-a desfasurat la 17 iunie 1939, la ora 4,32 dimineata; condamnatul a fost Eugene Weidmann, vinovat de cinci crime. Dar cum „ritualul” a fost filmat pe ascuns, de atunci totul s-a derulat în interiorul închisorilor. Ultima ghilotinare oficiala a fost în 1977.

 În Germania nazista existau aproximativ 20 de ghilotine numite „Fallbeil” (securea care cade). Autoritatile de atunci au introdus o „îmbunatatire” a desfasurarii macabrului eveniment, obligand condamnatul sa stea cu fata în sus, pentru a vedea cum cade lama asupra sa. Nazistii spuneau ca s-au inspirat din executia lui Maximilien Robespierre. Pe toata perioada lui Hitler (1933-1945), în Germania au fost decapitati peste 40 de mii de oameni, cu toate ca în mod uzual erau folosite gazarea, spanzurarea si împuscarea. În 1949 a fost abolita pedeapsa cu moartea – fapt care s-a petrecut în Suedia înca din 1910.

 Filosofia chineza respingea decapitarea, considerand-o dezonoranta: corpul era un dar de la stramosi si nu era respectuos sa se alature lor dezmembrat. În Japonia, separarea capului era etapa a doua în cadrul ritualului seppuku: în prima instanta, samuraiul îsi taia stomacul, apoi un martor onorabil desprindea capul cu o singura lovitura de sabie. Privita ca un ritual cu puternice nuante spirituale, decapitarea era privita de unele triburi amazoniene – celebrii „Taietori de capete”, a caror existenta a fost reala – ca fiind o metoda sigura de a scapa de razbunarea spiritelor prizonierilor executati astfel. Capetele erau golite de creier si atarnate în pari sau expuse pe rafturi, în coliba vraciului. Periodic, acesta efectua slujbe de protejare a comunitatii împotriva „recompunerii corpului vrajmas”…

 În unele tari islamice, anumite grupari paramilitare procedeaza la decapitarea cu sabia, în mod sporadic, împotriva celor declarati prizonieri de razboi. Astfel de evenimente s-au înregistrat si în Cecenia (1988), dar si în Columbia, unde gruparile asociate „lorzilor drogurilor” intimidau astfel populatia.

 Una dintre cele mai groaznice decapitari accidentale au suferit-o actorul si regizorul american Victor „Vic” Morrow (1929-1982) si cei doi copii cu care turna serialul „Zona crepusculara”. Elicea unui elicopter în deriva i-a ucis astfel pe cei trei, chiar pe platoul de filmare… Ilustratiile reprezinta cativa decapitati celebri din perioada Revolutiei Franceze.

Autor: PAUL IOAN

ShareTweet
Articolul precedent

Curatenia de primavara

Urmatorul Articol

Topirea ghetarilor polari va declansa un nou potop

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Topirea ghetarilor polari va declansa un nou potop

Agentii C.I.A., pionieri ai grefelor faciale

OZN luminos sau steaua Antares

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.