• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Povestea Diamantului Albastru

Povestea Diamantului Albastru

20 iunie 2022
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Destinul celui mai mare diamant albastru din lume, celebra piesa din Coroana Frantei, are o curgere fabuloasa, identitatea acestuia, controversata vreme de 213 ani precum si „operatiile estetice” suferite de-a lungul timpului facand din el o superba opera de arta. Si una extrem de scumpa!

 Din anul 1953, in Muzeul National de Istorie Naturala al Statelor Unite se afla piatra pretioasa cunoscuta sub numele de Diamantul Hope, de 45.52 carate (9.104 grame) evaluat (si asigurat) pentru 350 de milioane de dolari.

 Provenienta sa exacta nu se cunoaste, dar expertii presupun aproape in unanimitate ca este de origine indiana. Povestea sa este atat de alambicata, incat trebuie sa precizam ca aceasta se refera la Albastrul Francez sau Bijuteria Regelui – se pare, cel transformat in actualul Hope.

 Cel dintai proprietar autentificat prin documente a fost comerciantul francez de pietre pretioase Jean-Baptiste Tavernier, care l-ar fi cumparat in 1666, dandu-i numele de Tavernier Blue. Alte opinii sugereaza insa ca achizitia a fost facuta cu mai bine de doua decenii mai devreme.

 Marele negustor i-a vandut piatra regelui Ludovic al XIV-lea in 1688, cu concursul nemijlocit al ministrului de finante francez, cunoscut pentru faptul ca vindea titluri nobiliare pe bani multi. Pentru „Albastrul” lui Tavernier, care pe atunci avea 115.28 carate, s-a platit o suma echivalenta cu pretul a 147 de kilograme de aur pur, desi evaluari ulterioare indicau unul mai mult decat dublu.

 Intrat succesiv in posesia altor nume ale regalitatii Frantei, Tavernier Blue (redenumit Blue French), a fost furat in 1792 si taiat din nou, cea mai mare sectiune a diamantului aparand intr-un catalog de pietre pretioase din 1839 al familiei de bancheri si colectionari de arta Hope, sub numele acesteia, asa cum e cunoscut si in prezent. De mentionat insa ca marile evenimente ce au transformat radical Franta secolelor XVIII-XIX au avut drept vedeta si acest giuvaier, invitat cu mare fast pe covorul rosu al istoriei.

 Din ordinul lui Ludovic al XIV-lea a fost executata o brosa regala de 49 de carate, menita sa satisfaca orgoliul suveranului de „uns al lui Dumnezeu”. Despre ireala bijuterie s-a scris ca: „In inima orbitoare a diamantului se afla un soare cu sapte fatete – soarele fiind emblema lui Ludovic, iar sapte fiind un numar bogat in semnificatii din cosmologia biblica, indicand divinitatea si spiritualitatea.”

 Revolutia franceza nu putea tolera o asemenea dovada de bogatie a regalitatii, in schimb zilele de teroare au permis ca un grup de hoti sa patrunda in Depozitul Regal (Hôtel du Garde-Meuble de la Couronne), unde au operat in voie timp de cinci zile, furand si Regentul diamantelor.

 Regasit ulterior, acesta a intrat intr-o posesie ilustra, cand Napoleon Bonaparte si l-a insusit, fiind incrustat in garda sabiei sale. Este insa poate cea mai labirintica si mai controversata perioada a destinului Marelui Albastru.

 Unul dintre hotii din timpul revolutiei, Cadet Guillot Lordonner, l-ar fi dus la Londra, unde ar fi incercat sa-l vanda monarhistilor francezi din exil, dar alti specialisti considera ca bijuteria nu a ajuns niciodata in capitala engleza.

 O alta teorie sugereaza ca inestimabilele bijuterii ale Coroanei ar fi sucit mintile capilor revolutiei, care au cumparat cu ele victoria de la Valmy impotriva armatei prusace, condusa de contele de Brunswick, acesta daruind diamantul fiicei sale, printesa Caroline.

 In 1812, un diamant „de un albastru profund, fara impuritati ori defecte”, de 45.52 carate, a fost vandut la Londra de catre un negustor pe nume Daniel Eliason. Exact un secol mai tarziu, aceeasi piatra pretioasa a intrat in posesia americancei Evalyn Walsh McLean, mostenitoarea unei familii extrem de bogate, care a fost vazuta etaland-o la diverse evenimente mondene. La moartea acesteia, in anul 1947, bijutierul Harry Winston a cumparat-o, iar in 1958 a donat-o muzeului sus-mentionat.

 Specialistii banuiau de mult timp ca Diamantul Hope si Albastrul de Franta erau una si aceeasi gema, insa abia in 2005 au fost in masura sa demonstreze acest lucru. Pietrele pretioase sunt incluse in aceasta categorie datorita absentei culorii, dar aceasta piesa se remarca printr-un albastru profund.

 O echipa de experti a recurs atunci la o modelizare informatica bazata pe marturii din veacul al XVII-lea, ilustratii detaliate ale diamantului albastru si scanari ale Diamantului Hope. Rezultatele au dus la concluzia ca „piatra” Hope era diamantul indian original, fragmentat in mai multe randuri. Toate acestea s-au petrecut in decursul a circa 250 de ani.

 Desi diamantul are un destin foarte lung, trebuie sa mentionam ca un sfert de mileniu pare nesemnificativ in comparatie cu momentul „nasterii” sale, cu aproximativ 1,1 miliarde de ani in urma!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Un curcubeu sub pamant

Urmatorul Articol

“Calaretul” de la Madara

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Dejani

14 iulie 2025

Aflata în judetul Brasov, comuna Recea, satul Dejani, manastirea cu acelasi nume...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Urmatorul Articol

“Calaretul” de la Madara

Safari virtual in “Epoca de Gheata”

Coafuri impecabile

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.