• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Masacre impotriva artei

Masacre impotriva artei

14 noiembrie 2022
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Vandalizarea operelor de arta pana la distrugerea lor totala constituie un fenomen multimilenar, dar motivatia gesturilor si actiunilor ample de nimicire a frumusetilor lumii si Universului „concentrate” in picturi, sculpturi, muzica este ea insasi incredibil de vasta, mergand de la fanatismul religios si ferocitatea politica, pana la patologii psihice ori la militantismul extremist in favoarea mediului.

 Sanctuarele galeriei moderne doresc sa induca ideea ca arta este oarecum detasata de viata morala si politica, insa de-a lungul timpului atacurile asupra panzelor, sculpturilor si instalatiilor au servit ca o modalitate prin care individul isi face vocea auzita.

 In lucrarea sa din 2021 „Iconoclasm”, profesorul David Freedberg arata ca distrugerea imaginilor poate fi privita atat in context politic, cat si in context cognitiv. Este usor de inteles de ce extremistii religiosi aleg sa distruga sculpturile pe motive teologice; ceea ce este mai greu de inteles este procesul mental care sta la baza acestor acte de distrugere. In teorie, creierul nostru raspunde initial la imaginile figurate ca si cum ele ar fi vii si doar odata ce imaginea si-a lasat o amprenta asupra constiintei noastre incepem sa ne asiguram ca obiectul este neinsufletit. In acest fel, actele de vandalism pot fi vazute nu doar ca incercari de a afirma o agenda politica, religioasa sau artistica, ci si ca raspunsuri la modul in care reprezentarile realitatii ajung sa depaseasca si sa defineasca lumea vie.

 La Pietà, Michelangelo. In dimineata zilei de 21 mai 1972, Duminica Rusaliilor, geologul maghiar László Tóth a intrat in Bazilica Sf. Petru din Roma si s-a napustit cu un ciocan asupra capodoperei lui Michelangelo din 1499 – care o infatiseaza pe Fecioara Maria tinand pe brate trupul Mantuitorului, dupa coborarea de pe cruce, lovind-o de 15 ori si strigand: „Christos e viu. Eu sunt Christos!”. Marmura lucrarii a fost sparta in mai multe locuri. Ancheta ulterioara avea sa stabileasca faptul ca agresorul suferea de Sindromul Mesia (avea convingerea ca el este noul Iisus) si, dupa ce a fost internat intr-un spital de psihiatrie, a fost deportat in Australia. Un amanunt interesant: la acea vreme, Tóth avea 33 de ani, varsta la care a fost crucificat Mantuitorul!

 Toaleta lui Venus, Diego Velázquez. La 10 martie 1914, Mary Richardson, o fosta studenta la Arte Plastice, a intrat in Galeria Nationala din Londra avand asupra ei un cutit de macelar ascuns in maneca si a atacat-o pe zeita iubirii din tablou, pentru a distruge imaginea ei de „cea mai frumoasa femeie din istoria mitologica”; a reusit sa produca sase taieturi in panza, inainte de a fi evacuata. Explicatia gestului anormal a fost ca femeia ar fi protestat astfel fata de arestarea, cu o zi inainte, a Emmelinei Pankhurst, lidera sufragetelor. Ulterior s-a aratat ca actul politic extremist fusese motivat si de un dezgust fata de privirea masculina obiectivizanta. „Am incercat sa distrug imaginea celei mai frumoase femei din istoria mitologica, ca un protest impotriva guvernului pentru distrugerea doamnei Pankhurst, care este cel mai frumos personaj din istoria moderna”, a declarat Richardson, ulterior devenind activista a grupului fascist Blackshirts.

 Rondul de noapte, Rembrandt. Trei atentate au fost indreptate impotriva celebrei picturi a maestrului olandez, in zilele noastre descoperindu-se amanuntul insolit ca scena respectiva se petrecea initial in lumina unei dupa-amiezi, lacul folosit de artist modificand in timp luminozitatea imaginii, astfel ca a „transformat” momentul in unul de noapte. In 1911, un bucatar al Marinei Olandeze a incercat sa distruga cu un cutit monumentala panza, dar a produs daune minore. In 1975, un fost profesor cu tulburari psihice a folosit un cutit de bucatarie pentru a taia tabloul, dupa ce a trecut tot prin violenta de paza Rijksmuseum din Amsterdam. In timp ce lovea si smulgea panza, provocandu-i stricaciuni foarte grave, striga ca o face „in numele Domnului”, fiindca asa i s-a cerut. Cel mai recent atac impotriva aceluiasi tablou s-a produs in 1990, cand un alt vandal a aruncat acid sulfuric asupra lui; conducerea muzeului a declarat public ca nu s-au produs deteriorari importante.

 Imensa lista a actelor de vandalism impotriva artei cuprinde nume si titluri mai putin cunoscute, dar si multe celebre, dintre care nu lipsesc pictura Mona Lisa si desenul Fecioara cu Pruncul, cu Sfanta Ana si Sfantul Ioan Botezatorul ale lui Da Vinci, Guernica lui Picasso, Ganditorul lui Rodin, Floarea-soarelui de Van Gogh (agresata in octombrie 2022), precum si monumente ca Budhha din Bamiyan (distrus in situ de talibanii afgani in 2001), statui, vase vechi de mii de ani etc.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Descendentii lui Alexandru cel Mare

Urmatorul Articol

Manastirea Caldarusani

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Manastirea Caldarusani

Structura neolitica Roundel

Masti pentru revigorarea tenului

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.