• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Originile preistorice ale cafelei arabica

Originile preistorice ale cafelei arabica

7 mai 2024
in Starea de veghe
A A

Oamenii de stiinta au descifrat genomul cafelei arabica ajungând pâna la originile acesteia, o încrucisare naturala între alte doua specii de cafea, produsa în urma cu 610.000-1.000.000 de ani, în padurile din Etiopia.

Conform cercetarilor, aceasta specie de cafea este mai veche decât specia noastra, Homo sapiens, aparuta în Africa în urma cu aproximativ 300.000 de ani, transmite Reuters.

Cercetatorii au secventiat genomurile a 39 de soiuri de cafea arabica, inclusiv cele ale unei specii din secolul al XVIII-lea, pentru a crea genomul de cea mai buna calitate de pâna acum al speciei, a carei denumire stiintifica este „Coffea arabica”.

Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, o regiune specifica din genom care ar putea fi esentiala pentru reproducerea sau aplicarea tehnicilor de inginerie genetica în vederea cresterii rezistentei la boli.

„Arabica este una dintre cele mai importante culturi de baza din lume, constituind o mare parte din economiile agricole ale tarilor în care este cultivata”, a declarat biologul specializat în evolutia plantelor Victor Albert de la Universitatea din Buffalo, New York, unul dintre conducatorii studiului publicat în jurnalul stiintific „Nature Genetics”. „Ea reprezinta o parte importanta a mijloacelor de trai ale micilor actori locali, nefiind cultivata si exploatata doar de marile companii. Cafeaua este o sursa bogata de antioxidanti si, bineînteles, de cofeina – care ma ajuta pe mine si pe restul lumii sa ramânem treji”, a adaugat Albert.

Cercetarea a demonstrat ca populatia speciei de cafea arabica a cunoscut ascensiunea, dar si declinul de-a lungul mileniilor, odata cu încalzirea si racirea climei.

Cafeaua arabica a fost cultivata pentru prima data de locuitorii din Etiopia si Yemen, raspândindu-se ulterior în întreaga lume, transmite Reuters/Agerpres.

„Cafeaua si omenirea sunt strâns legate de-a lungul istoriei. În multe state producatoare, cafeaua arabica reprezinta mai mult decât o cultura agricola, ea face parte din cultura si din traditia tarilor”, a declarat Patrick Descombes, expert în genomica la Nestle Research si profesor la Institutul Federal Elvetian de Tehnologie (EPFL), de asemenea conducator al studiului.

Potrivit constatarilor, cafeaua arabica prezinta o diversitate genetica scazuta din cauza unui istoric de consangvinizare (autopolenizare fortata în decursul mai multor generatii) si a dimensiunii reduse a populatiei sale. Specia, sensibila la daunatori si boli, poate fi cultivata într-un numar limitat de localitati în care conditiile climatice sunt favorabile, iar amenintarea unor boli este mai redusa.

Cercetarea „deschide calea catre noi abordari de crestere”, care vor duce „la dezvoltarea de noi soiuri cu rezistenta îmbunatatita la boli, la schimbarile climatice si cu noi calitati” în ceea ce priveste aroma, a precizat Descombes.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din lume. Se estimeaza ca sunt consumate zilnic 2,25 miliarde de cesti de cafea. De asemenea, este una dintre cele mai tranzactionate marfuri, iar cafeaua arabica reprezinta majoritatea productiei mondiale de cafea.

Potrivit cercetatorilor, aceasta s-a format ca urmare a unei hibridizari naturale între doua specii, Coffea canephora si Coffea eugenioides. Specia canephora se numeste cafea robusta, al carei genom a fost secventiat în 2014. „Robusta” este folosita de obicei sub forma de cafea instant, în timp ce arabica este considerata o cafea cu aroma superioara, fiind apreciata în general pentru gustul sau mai echilibrat si mai fin. Specia „robusta” este originara din padurile din Africa ecuatoriala.

„Robusta este cunoscuta si pentru ca este destul de rezistenta la principalii daunatori si boli ale cafelei – de aici si numele sau robusta, de la robust”, a spus Descombes.

Specia de cafea eugenioides creste la altitudini mari, în Kenya. Specimenul din secolul al XVIII-lea secventiat în cadrul studiului provine dintr-un esantion pastrat la Londra, folosit de naturalistul suedez Carl Linnaeus pentru a denumi specia Coffea. „Am reusit sa-i secventiem genomul si, de fapt, am descoperit ca acesta nu e prea apropiat de varietatile cultivate în prezent”, a notat Victor Albert.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Pastele între sacru si efemer

Urmatorul Articol

Pinguinii imperiali ar putea sa dispara pâna în 2100

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Pinguinii imperiali ar putea sa dispara pâna în 2100

Regatul Unit si paradigma OZN

Astrolabul de la Verona

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.