Una dintre esentele civilizatiei umane o reprezinta calatoria – prilej de cunoastere a noi tinuturi si populatii, de schimburi comerciale, de fuziune între valori diferite, de dezvoltare continua a societatii.
Barierele naturale (relieful, apele) nu au fost niciodata de neînvins, dar un element vital era necesar pentru a surmonta orice piedici: gasirea unor modalitati de orientare, de fixare a unor repere spatiale si temporale, pentru ca marii calatori ai lumii sa nu rataceasca drumul.
„Prinzatorul” de astrii
Aproape uitat astazi, un instrument fabulos a devenit liantul dintre popoare diferite si, mai mult, dintre religii dife-rite: astrolabul (instrument folosit pentru masurarea pozitiei astrilor si a înaltimii lor deasupra orizontului).
Povestea spune ca, atunci când istoricul Federica Gigante, de la Universita-tea Cambridge, a zarit un artefact de alama rar, pe fundalul unei fotografii de pe site-ul web al unui muzeu italian, ea a contactat imediat institutia.
Curând, în timp ce examina inscriptiile în araba si ebraica ale dispozitivului, precum si numerele sale occidentale, i s-a parut ca visa. Obiectul în cauza era un astrolab vechi de 1.000 de ani, un instrument conceput de antici pentru navigatia cereasca, pentru a marca timpul si a citi horoscoape, iar gravurile sale au spus o poveste neasteptata.
„Mi-am dat seama ca acesta nu era doar un obiect antic incredibil de rar, ci mai ales o marturie puternica a schimburilor stiintifice dintre musulmani, evrei si crestini de-a lungul unui întreg mileniu”, a marturisit Gigante. Astrolabul de la Verona este inscriptionat cu cifre ebraice, arabe si occidentale. Astrolabul consta din mai multe componente plate, sculptate distinct, care sunt suprapuse si încorporate într-un disc numit mater. Numele grecesc al dispozitivului se traduce aproximativ prin „prinzator de astri”; expertii estimeaza ca a fost inventat cândva între secolele II si V, posibil în timpul vietii matematicianului si astronomului alexandrin Ptolemeu, dar numai prin dezvoltarea în lumea islamica si-a atins versatilitatea deplina.
Crestini, evrei, musulmani…
Dupa cum mentioneaza cercetatoarea, astrolabul a fost „primul smartphone din lume, un computer portabil care putea fi folosit pentru sute de scopuri”. Se stie ca numeroase grupuri de populatii din Europa si Orientul Mijlociu au folosit astrolabii în epocile antica si medievala. Dar astrolabul de la Verona – unul dintre cele mai vechi descoperite vreodata – ilustreaza în mod unic influenta de anvergura a instrumentului. „Acesta a suferit multe modificari, completari si adaptari pe masura ce si-a schimbat proprietarul, spune Gigante. Cel putin trei utilizatori separati au simtit nevoia sa adauge traduceri si corectii la acest obiect, doi folosind ebraica si unul folosind o limba occidentala.”
Pe baza gravurilor astrolabului, Gigante, experta în instrumente stiintifice islamice, a concluzionat ca probabil a fost realizat în regiunea andaluza a Peninsulei Iberice în secolul al XI-lea. Ea sustine ca piesa a fost creata în Toledo, „într-un moment în care era un centru înfloritor de coexistenta si schimb cultural între musulmani, evrei si crestini”. Cu linii de rugaciune si nume musulmane, astrolabul a fost initial destinat sa ajute practicantii islamului sa-si îndeplineasca rugaciunile zilnice. Doua nume evreiesti înscrise în araba pe dispozitiv – Ishaq si Yunus, sau Isaac si Jonah – sugereaza ca astrolabul a circulat cândva într-o comunitate sefarzi din Spania.
Una dintre placile circulare ale dispozitivului este marcata pentru latitudinile Africii de Nord, ceea ce înseamna ca este posibil sa fi fost folosita în Maroc sau Egipt. Astrolabul a suferit modificari multiple cu cifre occidentale pe tot dispozitivul, iar dupa cum scrie Gigante, rezultatul este un „obiect palimpsest”, care arata straturi de interventie în timp. Ea a declarat ca istoricii erau deja constienti de colaborarea dintre oamenii de stiinta evrei, crestini si musulmani din Spania secolului al XI-lea, dar acum, ei pot de fapt sa tina în mâini un produs al acestei lucrari.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii