• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un slogan pentru viitor

Un slogan pentru viitor

14 iulie 1999
in Glob
A A

THINK BIG!
       Gândeste lucrurile în mare! zice americanul globalizator – si aici îi dau în totalitate dreptate. Caci, „beneficiar” al unei Istorii care îi facea mereu pe strabuni sa-si adune calabalâcul si sa fuga în munti – romanii, hunii, pecenegii, tatarii, turcii, lesii – da’ cine n-a navalit peste noi?! – poporul român a dezvoltat mari talente în arta supravietuirii, dar foarte rar si-a dezvoltat aptitudini de proiectare în viitor si dezvoltarea la scara larga a unor programe (iar când a facut-o – sub Ceausescu, de pilda – a proiectat si a construit într-un domeniu desuet al istoriei, cel a industriei grele, în curs de restrângere, pe Pamânt, înca din anii ’60 si care optiune ne-a adus, în mod logic, în fundatura în care ne aflam).
THINK BIG!
       Gândeste lucrurile în mare! zice americanul globalizator – si aici îi dau în totalitate dreptate. Caci, „beneficiar” al unei Istorii care îi facea mereu pe strabuni sa-si adune calabalâcul si sa fuga în munti – romanii, hunii, pecenegii, tatarii, turcii, lesii – da’ cine n-a navalit peste noi?! – poporul român a dezvoltat mari talente în arta supravietuirii, dar foarte rar si-a dezvoltat aptitudini de proiectare în viitor si dezvoltarea la scara larga a unor programe (iar când a facut-o – sub Ceausescu, de pilda – a proiectat si a construit într-un domeniu desuet al istoriei, cel a industriei grele, în curs de restrângere, pe Pamânt, înca din anii ’60 si care optiune ne-a adus, în mod logic, în fundatura în care ne aflam). Think big! ar putea fi, în consecinta, lozinca pe care o vor afisa, de pilda, scolile de management pe care le vor deschide revistele de educatie stiintifica Magazin si Stiinta si Tehnica (cineva trebuie s-o faca, nu?). Si asta pentru ca, globalizând de zor, societatea umana îsi deseneaza mereu noi sfere de activitate sau le dezvolta pe cele vechi, în functie de evolutia vietii (sociale) pe Pamânt.   Un prim domeniu care va trebui regândit este acela al turismului, spun managerii lumii. De ce? Fiindca bogatii planetei (Terra de Nord) au din ce în ce mai mult timp liber si dreptul sacrosant la concediu – si astfel 625 milioane de terrieni au plecat în anul 1998 (9 la suta din populatia lumii) pentru a-si vizita vecinii de planeta! Care vizite au fost aranjate de catre 68 de milioane de agenti de turism si au adus ca venit 12 la suta din bugetul planetei! Tendinte: crestere anuala constant-sanatoasa (de 2 la suta), orientare preponderent spre Africa, dar si spre alte locuri putin cunoscute (atentie, România), cu 5500000 de locuri de munca generate pâna în 2010 si cu o exponentiala crestere a turismului rural – macar ultima tendinta trebuie sa ne faca atenti, ca tara de tarani ce – înca – ne aflam…
       
     Al doilea domeniu este strict legat de Internet – reteaua retelelor – se numeste e-commerce, adica comert electronic, a atins deja o cifra de info-afaceri de 100 de miliarde de dolari SUA în 1998 si, dupa toate calculele, va atinge ametitorul prag de 1000 miliarde dolari în 2002! e-commerce pentru noi? vor întreba cititorii. Da, si pentru noi, raspund, caci viteza cu care se dezvolta telefonia mobila, ca si unele initiative luate de câteva institutii de învatamânt superior ma fac sa gândesc ca dotarea cu mijloace informatice va fi grabita si la noi, în anii care urmeaza – poate va voi convinge într-un articol viitor, pe tema învatamântului la distanta demarat de Academia de Studii Economice din Bucuresti si sustinut de Ministerul Educatiei Nationale. „Industria” asigurarilor va fi o alta mare felie de dezvoltare – acest sistem, cooperatist, într-un fel, de întrajutorare pe baza unei „prime” platite anual si prin care aparam de dezastre propria noastra viata, locuinta, automobilul, navele care circula pe mari si oceane, recolta de cereale sau, sa zicem, industria satelitilor de comunicatii. Asiguratorii însisi – adesea mari si reputate companii, vechi de zeci, chiar sute de ani – se reasigura chiar între ei – în acest fel bunurile (si vietile) care au de-a face cu uragane, incendii, catastrofe, decese sunt asigurate de mai multi indivizi, platind, fiecare, mai putin si aparându-si industria proprie, cu risc foarte mic. În România – câmpul de dezvoltare al „industriei” asigurarilor este infim, abia 2-3 la suta dintre persoanele fizice si juridice fiind posesoare, astazi, ale unui certificat (polita) de asigurare. În sfârsit, mult discutatul domeniu al inventicii, adica al aplicarii si dezvoltarii proprietatii intelectuale si industriale, al aplicarii, asadar, a roadelor mintii. Bursa ideilor, demarata în aceasta rubrica, a pus în miscare câtiva pasionati, a fost acordat si un premiu, programului de dezvoltare agricola MERRIT, din Maramures. Câteva idei bune au sosit, dar… lipseste acel „Think big!” din titlu, ca si propunerile, pragmatice, de aplicare a inovatiilor propuse. O
     scrisoare interesanta ne-a ajuns (cu mare întârziere procesata de mine, recunosc), trimisa de Uniunea Generala a Inventatorilor, Descoperitorilor, Inovatorilor si Creatorilor (UGIDIC), prin care se apreciaza pozitiv intentiile noastre si se exprima dorinta de a colabora cu noi si cu organe guvernamentale, neguvernamentale si cu alte mass media, pentru „actiuni menite sa contribuie la stimularea activitatii creative si la implementarea rezultatelor acestei activitati în programul de inovare ce va influenta pozitiv dezvoltarea economiei României…”. De acord, domnilor (si doamnelor! caci cunosc si unele brave reprezentante ale sexului frumos din tagma Homo faber)… dar: cum sa o facem? Pentru ca, desi, frumos vorbiti despre „uzine menite sa gândeasca si sa asigure viitorul”, la noi, observati, chiar si institutele de cercetare sunt în curs de demolare, iar politehnistii, sa fim seriosi, au disparut de mult de pe firmament, fie prin emigrare, fie prin lansarea lor în politica sau afaceri. Si atunci?… Ne ramâne doar speranta ca imediat dupa inevitabila schimbare a schimbarii, noii fosti guvernanti îsi vor stabili ca directii prioritare industria noului si informatizarea tarii. Think big! Gândeste la scara mare – numai astfel vei avea, si domnia ta, propriul aport la fenomenul globalizarii.

ShareTweet
Articolul precedent

Vesnicia zdrobitoare

Urmatorul Articol

Celebrarea unui copac minune

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Celebrarea unui copac minune

Plante de aur

Energiile agresoare

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.