• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un magician pe scaunul Sfantului Petru

Un magician pe scaunul Sfantului Petru

5 aprilie 2007
in Istorii
A A

Papalitatea a reprezentat una dintre institutiile fundamentale ale evului mediu, exercitand o influenta considerabila asupra destinelor Batranului Continent. Pe scaunul pontifical s-au aflat, de-a lungul vremii, multi papi considerati inca din timpul vietii sfinti, dar parca si mai multi pentru care aceasta functie a reprezentat o modalitate ideala de a strange averi considerabile, de a practica traficul de influenta, de a-si face amante si a avea copii nelegitimi. Pe langa aceste doua categorii, au mai existat, la Vatican, si papi controversati, al caror comportament i-a intrigat pe contemporani. O figura aparte, din acest punct de vedere, o reprezinta Papa Silvestru al II-lea, nascut sub numele de mirean Gerbert d'Aurillac, un veritabil „magician” pe scaunul Sfantului Petru…

Un crestin care iubea intelepciunea Islamului

Gerbert d'Aurillac s-a nascut pe la anul 950, intr-o familie modesta din regiunea Auvergne, in Franta si a intrat inca de la varsta de 13 ani la manastirea Sf. Gerald din Aurillac. In 967, contele Borel de Barcelona, aflat in pelerinaj la manastire, a fost rugat de abatele acesteia sa-l ia sub ocrotirea lui pe adolescentul Gerbert, care dadea dovada de o inteligenta neobisnuita.

Astfel, tanarul a invatat tainele matematicii in Barcelona, dar si in orasele Cordoba si Sevilla, aflate pe atunci sub dominatie araba, si la universitatea Al Karauin din Maroc. Peste doi ani, contele Borell, un om foarte evlavios, va face un alt pelerinaj, de asta data la Roma, in anturajul sau aflandu-se si Gerbert, care cu acest prilej i-a intalnit pe Papa Ioan al XIII-lea (965-972) si pe imparatul german Otto I cel Mare (936-973).

Papa, impresionat de cunostintele vaste ale tanarului calugar, l-a convins pe imparat ca Gerbert ar fi tutorele perfect pentru fiul sau, viitorul Otto al II-lea. Dupa cativa ani, Gerbert a primit permisiunea de a merge sa studieze la scoala din Reims, unde va fi ulterior numit profesor, de catre arhiepiscopul Adalberon. Cand Otto al II-lea a devenit imparat, l-a numit pe Gerbert abate al manastirii Bobbio.

Primul papa francez

Moartea imparatului il va face insa sa se implice in politica, astfel ca, in anul 985, el se opune incercarii lui Lothar de Franta de a smulge provincia Lorena de la nevarstnicul Otto al III-lea (983-1002). Cand Adalberon a murit, in 988, Gerbert parea cel mai potrivit succesor pentru scaunul episcopal, dar noul rege al Frantei, Hugo Capet, s-a opus, preferandu-l pe fiul nelegitim al lui Lothar, Arnulf.

Avea sa-si dea seama de greseala savarsita peste trei ani, cand Arnulf a fost indepartat din functie, invinuit fiind de tradare fata de rege. Gerbert a fost ales imediat in locul sau, trezind insa opozitia noului Papa, Ioan al XV-lea. De fapt el era doar o victima a conflictului dintre Papalitate si puterea temporala – Imperiul Romano-german, conflict ce avea sa faca si alte numeroase „pagube colaterale”.

Din fericire pentru Gerbert, domnia acestui pontif ostil n-a durat decat cateva luni, iar Papa Grigore al V-lea (996-999), o ruda a lui Otto al III-lea, l-a numit arhiepiscop de Ravenna, in 998. Recunoscator lui Gerbert pentru serviciile aduse familiei sale, Otto al III-lea va interveni pentru ca, la moartea Papei Grigore, dascalul pentru care nutrea un deosebit respect sa fie ales in functia suprema, la Vatican, in februarie 999, fiind primul suveran pontif de origine franceza din istorie.

Cand „oasele vor suna”…

Inteleptul Gerbert si-a luat numele pontifical de Silvestru al II-lea, in amintirea primului papa Silvestru (314-335), sfetnicul devotat al imparatului Constantin cel Mare (324-337) – tocmai pentru a demonstra influenta sa pe langa prea putin experimentatul Otto al III-lea. In anul 1001, populatia Romei s-a revoltat impotriva imparatului, obligandu-i pe acesta si pe papa sa fuga la Ravenna. Dupa doua tentative nereusite de a prelua controlul asupra Cetatii Eterne, Otto al III-lea a fost ucis in timpul celei de-a treia, in 1002.

Silvestru a avut indrazneala de a se inapoia la Roma, chiar daca orasenii si aristocratii ii erau ostili, dar a decedat la putina vreme, fiind inmormantat la biserica Sf. Ioan din Lateran. O veche legenda spune ca Silvestru ar fi reusit sa afle, facand apel la metodele antice de divinatie, ca va muri daca va tine o slujba la Ierusalim. De aceea, el s-a ferit, tot timpul pontificatului, sa viziteze orasul sfant al crestinatatii.

Cand insa a rostit messa in biserica Sfintei Maria de Ierusalim, biserica aflata la Roma, el a cazut bolnav la pat si in scurta vreme a murit. Ca o curiozitate, pe inscriptia de pe mormantul sau trebuia sa se scrie „la venirea Domnului, cand trambita va suna, osemintele lui Silvestru se vor ridica din groapa”, dar din greseala sculptorul, deloc familiarizat cu limba latina, a scris ceva ce s-ar putea traduce „oasele vor suna”. Acest lucru a generat o noua legenda, anume ca, inainte de moartea unui Papa, osemintele lui Silvestru se aud ciocanindu-se unele de altele, in cavoul de la Lateran.

Un om nou pentru noul mileniu

 Ca om de stiinta, Gerbert si-a depasit cu mult epoca. El era unul dintre putinii invatati crestini care cunosteau calculul zecimal, aflat de la matematicienii arabi si, avand o memorie exceptionala, putea face in minte calcule dificile, uimindu-si contemporanii, obisnuiti sa socoteasca doar in scris, folosind dificilul sistem al cifrelor romane. In tinerete, aflat la Reims, a pus la punct o orga hidraulica nemaivazuta, depasind toate instrumentele muzicale de acest gen construite pana atunci si tot despre el se crede ca ar fi inventat ceasul cu pendul. Gerbert a reintrodus abacul in Europa si, intr-o scrisoare adresata, in 984, savantului Lupitus din Barcelona, ii cerea imperios acestuia sa-i traduca un tratat arab de astronomie.

De altfel e recunoscut faptul ca viitorul Papa a descris primul astrolab cu jumatate de secol inainte ca Hermannus Contractus sa realizeze unul. Ca Papa, Gerbert d'Aurillac a luat masuri energice impotriva practicilor tot mai raspandite de simonie si concubinaj in randul clerului, scriind un tratat dogmatic, „De corpore et sanguine Domini”. Hotararea cu care a combatut viciile inaltilor prelati i-au atras dusmania acestora, care, profitand de pasiunea lui pentru stiinta si experimente neobisnuite au pus pe seama Papei tot felul de povesti.

Faptul ca studiase astrologia la Sevilla, cu invatatii arabi ai epocii, le-a venit ca o manusa detractorilor sai: nu le-a fost greu sa-l acuze de legaturi cu diavolul si ca ar fi practicat necromantia. S-a spus despre Gerbert ca s-ar fi aflat in posesia unei carti de descantece magice furate de la un filosof arab din Spania, si s-a mai vehiculat ideea ca ar fi incheiat un pact cu un demon feminin numit Meridiana, cu ajutorul caruia ar fi reusit sa ocupe scaunul papal. De-a lungul intregii sale vieti, Gerbert adunase cu acribie carti vechi si rare, indragind scrierile lui Platon, Aristotel si Cicero, scrieri privite insa de Biserica, in general, drept „pagane si potrivnice invataturii crestine”.

Potrivit unei alte legende, Papa s-ar fi aflat in posesia unui cap de bronz care putea raspunde la orice intrebare, cu „da” sau „nu” – era vorba probabil de un automat, un „robot primitiv”, nefiind exclus ca dispozitivul sa fi fost realizat chiar de catre aceasta minte stralucita a evului mediu. Adevarul este ca Silvestru nu a fost singurul papa acuzat de legaturi cu diavolul. Si altii, precum Ioan al XXI-lea sau Benedict al XII-lea, au fost inclusi in categoria „adoratorilor lui Bahomet”, in vreme ce Grigore al XII-lea a fost chiar anchetat, in 1409, de catre Conciliu din Pisa, in legatura cu practicile sale magice. Oricum, lasand deoparte legendele si rumorile in privinta Papei Silvestru al II-lea, putem spune fara teama de a gresi ca el a fost un adevarat predecesor al Renasterii, cel mai potrivit om pe care l-ar fi putut gasi Biserica pentru a trece in noul Mileniu…

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Blestemul nisipurilor face ravagii in Sahara

Urmatorul Articol

Cele 21 de Apocalipse

Articole Similare

Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Istorii

Sakae Oba, „vulpea din Saipan”

23 iunie 2025

Fidelitatea si obedienta militarilor japonezi care au luptat în cel de-al Doilea...

Istorii

Statuia judecata pentru crima

16 iunie 2025

În lumea Greciei antice, justitia nu se oprea doar asupra oamenilor: uneori...

Istorii

Pham Xuan An, maestrul spionajului vietnamez

9 iunie 2025

Una dintre cele mai fascinante si enigmatice figuri ale Razboiului din Vietnam,...

Istorii

Audie Murphy, cel mai decorat soldat american

2 iunie 2025

Audie Leon Murphy s-a nascut pe 20 iunie 1925, în Kingston, Texas,...

Istorii

Naufragiul care a dus la întemeierea Africii de Sud

26 mai 2025

Pe 16 ianuarie 1647, o flota formata din trei nave olandeze –...

Urmatorul Articol

Cele 21 de Apocalipse

Invierea lui Iisus

Flori

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.