„Masacrul regal nepalez” a avut loc pe 1 iunie 2001 la palatul Narayanhiti din Kathmandu, resedinta de atunci a monarhiei nepaleze. Noua membri ai familiei regale au fost ucisi într-un schimb de focuri în timpul unei reuniuni a familiei regale la palat.
O echipa de ancheta numita de guvern l-a desemnat pe printul mostenitor Dipendra ca fiind autorul masacrului. Dipendra a intrat în coma dupa ce s-a împuscat în cap si, desi a fost declarat rege al Nepalului în timp ce se afla în coma, a murit în spital la trei zile dupa masacru. Fratele lui Birendra, Gyanendra, a devenit apoi rege.
Potrivit rapoartelor martorilor oculari si a unei anchete oficiale s-a ajuns la concluzia ca pe 1 iunie 2001, printul mostenitor Dipendra a deschis focul într-o cladire din incinta palatului Narayanhity, resedinta monarhiei nepaleze, unde avea loc o petrecere. Acesta si-a împuscat si ucis tatal – regele Birendra, mama – regina Aishwarya, si alti sapte membri ai familiei regale, inclusiv fratele si sora sa mai mica, înainte de a se împusca în cap.
Motivul pentru care Dipendra a comis crimele este necunoscut, existând diverse teorii. Una dintre acestea sustine ca Dipendra dorea sa se casatoreasca cu Devyani Rana, o tânara pe care o cunoscuse în Marea Britanie, dar familia regala s-a opus, deoarece îsi dorea o uniune din interes, cu o fata provenind din puternicul clan nepalez Rana.
Alte teorii sustin ca Dipendra era nemultumit de trecerea tarii de la o monarhie absoluta la o monarhie constitutionala si de faptul ca prea multa putere fusese cedata în urma Miscarii Populare din 1990.
Chiar si astazi, dupa abolirea monarhiei în urma revolutiei din 2006, multe întrebari ramân fara raspuns: aparenta lipsa de securitate la eveniment, absenta printului Gyanendra, unchiul lui Dipendra, care i-a succedat acestuia la tron, rana autoprovocata de Dipendra la cap, localizata la tâmpla stânga, desi printul era dreptaci si superficialitatea anchetei ulterioare, în ciuda ofertei Scotland Yard de a efectua o investigatie.
GABRIEL TUDOR
Comentarii