Murad I (29 iunie 1326 – 15 iunie 1389) a fost stapanul Imperiului Otoman intre 1362 si 1389. El era fiul lui Orhan Gazi si al lui Nilüfer Hatun, o sclava de origine greaca. Murad I a urcat pe tron dupa moartea fratelui sau mai mare, Süleyman, a cucerit Adrianopolul, redenumindu-l Edirne, si in 1363 l-a proclamat noua capitala a sultanatului otoman.
Apoi a extins regatul otoman in sudul Europei, aducand cea mai mare parte a Balcanilor sub dominatie otomana, si i-a obligat pe suveranii Serbiei si Bulgariei, precum si pe imparatul bizantin Ioan V Palaiologos sa-i plateasca tribut. In 1385, Sofia a cazut in mainile otomanilor. In 1389, armata lui Murad a invins armata sarba si aliatii sai, sub conducerea cneazului Lazar in batalia de la Kosovo.
Sursele contemporane au notat in principal ca batalia a avut loc si ca atat printul Lazar, cat si sultanul si-au pierdut viata in lupta. Dovezile existente despre povestile si speculatiile cu privire la modul in care a murit Murad I au fost diseminate si inregistrate in secolul al XV-lea si mai tarziu, la zeci de ani dupa evenimentul real.
O sursa occidentala afirma ca, in primele ore ale bataliei, Murad I a fost asasi-nat cu un cutit de nobilul si cavalerul sarb Milos Obilici. Fiul sau mai mare, Bayezid, care era la conducerea aripii stangi a fortelor otomane, a preluat conducerea dupa aceea. Celalalt fiu al sau, Yakub Bey, care se ocupa de cealalta aripa, a fost chemat la cortul centrului de comanda al sultanului de catre Bayezid, dar cand Yakub Bey a sosit, acesta a fost strangulat, lasandu-l pe Bayezid ca unic pretendent la tron. Intr-o scrisoare din partea Senatului florentin (scrisa de Coluccio Salutati) catre regele Tvrtko I al Bosniei, datata 20 octombrie 1389, a fost descrisa uciderea lui Murad I (si a lui Jakub Bey). Un grup de 12 nobili sarbi si-au croit drum printre liniile otomane care il aparau pe Murad I.
Unul dintre ei, se presupune ca Milos Obilici, a reusit sa ajunga pana la cortul sultanului si sa-l ucida, lovindu-l cu sabia in gat si in pantece. Organele interne ale lui Murad au fost ingropate pe campul de lupta din Kosovo si au ramas pana in prezent intr-un colt al campului de lupta, intr-un loc numit Meshed-i Hudavendigar, care a capatat o semnificatie religioasa pentru musulmanii locali.
Celelalte ramasite pamantesti ale sale au fost transportate la Bursa, capitala sa anatoliana, si au fost ingropate intr-un mormant la complexul construit in numele sau.
GABRIEL TUDOR
Comentarii