Domnia de 22 de ani a tarului Nicolae al II-lea a fost una plina de intamplari sangeroase si de decizii imprudente, care s-a terminat la 15 martie 1917 ca urmare a Revolutiei incepute la 2 martie 1917. De la bun inceput trebuie mentionat faptul ca acest tar a preluat puterea in 1894, pe cand avea 26 de ani, si era nepregatit pentru o astfel de responsabilitate. Dar moartea tatalui sau, Alexandru al III-lea, la doar 49 de ani, a luat prin surprindere clasa politica a Rusiei. Consecintele imaturitatii politice aveau sa se arate cu timpul si sa coste foarte mult poporul rus.
Tarul Nicolae al II-lea era inrudit cu aproape toate Casele regale ale Europei, el avand ascendenti rusi, danezi, germani si fiind var cu George al V-lea al Marii Britanii. In 1894 el este casatorit fortat cu Alix de Hesse, o nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii, care devine tarina sub numele de Alexandra. Imediat dupa incoronare a urmat tragedia de pe campul Kodina (Moscova), unde o sarbatoare populara cu mancare gratuita s-a trasformat intr-o aglomeratie sufocanta, murind 1400 de oameni. A fost, parca, semnul unei domnii cu evenimente nefericite in care tarul nu a stiut sa ia deciziile potrivite.
Istoria rusa, in general, consemneaza urmatoarele momente tragice: razboiul ruso-japonez (declansat de japonezi prin surprindere) din 1904, cand flota rusa a fost distrusa, pogromurile antisemite din perioada 1903-1906 (in zona Chisinaului), reactia dura la Revolutia din 1905 (cand 22 ianuarie 1905 a devenit "Duminica Neagra", caci s-a tras asupra manifestantilor), dizolvarea Dumei (parlamentul) si mobilizarea generala din 1914 care a dus la implicarea Rusiei in Primul Razboi Mondial, in care au murit peste 3,3 milioane de rusi. Toate aceste evenimente au condus la deprecierea domniei lui Nicolae al II-lea si la abdicarea sa la 15 martie 1917 (calendar gregorian).
Legal, la tron i-a urmat tareviciul Alexei (nascut in 1904), dar Nicolae al II-lea a fost practic tar pana la moartea sa, in 1918. Dupa ce regele Marii Britanii George al V-lea i-a refuzat exilul (desi erau rude), familia imperiala a schimbat mai multe locatii si la 17 iulie 1918 a fost ucisa in intregime. Ea a fost santificata in 1981, fapt care a starnit controverse.
PAUL IOAN
Comentarii