Lider important al miscarii de independenta a Republicii Congo fata de Belgia (sau "Congo-Leopoldville", spre a o deosebi de tara vecina, Congo sub tutela franceza sau "Congo-Brazzaville"), Patrice Lumumba a fost primul prim-ministru democratic ales in 1960, functie pe care a exercita-o doar aproximativ 12 saptamani. Dupa mai multe convulsii politice ("Criza din Congo") si rasturnari de situatie, Lumumba a fost asasinat la 17 ianuarie 1961. Patrice Lumumba s-a nascut in regiunea Kasai a Republicii Congo (Belgia), intr-o familie catolica. A urmat scoala cu succes si apoi s-a mutat la Leopoldville (capitala care acum se numeste Kinshasa) si a muncit ca postas, vanzator de bere etc. S-a inscris in Partidul liberal belgian dar a fost arestat pentru fraude financiare. A fost eliberat si in 1958 a fost co-fondator al Miscarii Nationale Congoleze (MNC), pe care apoi a condus-o.
S-a evidentiat la Conferinta Pan-Africana din Ghana. Ulterior, autoritatile l-au arestat pentru implicare in revoltele anticoloniale din tara sa. Dar, in timp ce la Bruxelles se discuta soarta Congo-ului, Lumumba a fost eliberat si a plecat in capitala Belgiei. Acolo s-a decis acordarea independentei, la 30 iunie 1960. In vara aceluiasi an, dupa alegeri, Lumumba a devenit primul prim-ministru al Republicii Congo (Leopoldville), cu presedinte Joseph Kasa-Vubu. Insa noua situatie nu convenea anumitor grupari si Moise Tshombe declara independenta unei parti a tarii (regiunea Katanga). Apoi colonelul Mobutu organizeaza o lovitura de stat (14 septembrie 1960) prin care si Lumumba si Kasa-Vubu sunt inlaturati.
Lumumba este arestat si purtat prin mai multe locuri de catre oamenii lui Mobutu, care asteptau o decizie. Astazi este dovedit ca CIA si agenti belgieni au contribuit la asasinarea lui Patrice Lumumba. Acesta fusese acuzat de comunism, intrucat fata de actiunile secesioniste ale lui Tshombe, el ceruse ajutorul URSS.
In anul 2002, guvernul belgian si-a cerut scuze poporului congolez pentru "raspunderea morala". In SUA au iesit la iveala documente prin care CIA se implicase direct in asasinarea lui, inclusiv prin metoda otravirii pastei de dinti. Lumumba era vazut ca pericol in cadrul razboiului rece, fiind un "pro-sovietic". Patrice Lumumba avea 35 de ani si cinci copii.
PAUL IOAN
Comentarii