Conventia Constitutionala a Statelor Unite ale Americii, care a avut rolul istoric de a definitiva constitutia acestei tari, a declarat adoptata „Constitutia SUA” la data de 17 septembrie 1787. Membrii Conventiei (congresului) incepusera sa lucreze la acest document in data de 21 februarie 1787 si reuniunea membrilor s-a desfasurat la Philadelphia (a doua capitala a SUA), statul Pennsylvania. La 4 martie 1789 a intrat in vigoare Constitutia SUA, definind SUA ca un stat federal alcatuit din state suverane si conduse de un guvern federal. Doar 13 state erau componente ale SUA pe atunci, toate foste colonii britanice. Trebuie subliniat ca la acea data, Razboiul pentru Independenta a SUA, care incepuse in 1775, nu se terminase.
Acest conflict major (numit si „Razboiul Revolutionar American”) s-a incheiat in 1783. Prin Tratatul de la Versailles din acel an, Regatul Marii Britanii (regele George al III-lea) recunostea independenta SUA si ceda si Florida de Est si de Vest catre SUA. Principalul lider american fusese George Washington (foto). Acesta a fost unul dintre cei 39 de semnatari ai Constitutiei SUA, care alaturi de cei 56 de semnatari ai Declaratiei de Independenta (ratificata la 4 iulie 1776 de „Congresul Continental” – parlamentul de atunci) reprezinta ceea ce cu mandrie poporul american numeste „Parintii fondatori ai patriei”.
Initial, Constitutia SUA continea sapte articole (esenta organizarii statului, separarea puterilor etc.). Din 1789, documentul a fost amendat de 27 de ori, primele zece amendamente formand „Bill of Rights”, adica acel corp de legi pentru protectia libertatilor individuale (inclusiv „dreptul unui suspect de a nu face declaratii care l-ar putea incrimina”). Aceasta constitutie este interpretata, suplimentata si implementata cu ajutorul unui vast „corp de legi constitutionale”. Astfel, in SUA nu exista o religie oficiala, nu exista o Biserica (sau cult) avantajata etc. Al Doilea Amedament (1791), ale carui consecinte le vedem si astazi, protejeaza dreptul individual de pastrare si purtare a armelor. Numai ca pe atunci, situatia istorica a SUA era cu totul alta…
PAUL IOAN
Comentarii