Presedinte al Africii de Sud in intervalul 1994-1999, Nelson Rolihlahla Mandela s-a nascut la 18 iulie 1918 in localitatea Mvezo din districtul Umtata. Era descendent al unor conducotari de triburi. A fost singurul membru al familiei care a urmat scoala, iar o profesoara i-a dat numele de „Nelson” (conform unui obicei local). Mandela si-a continuat studiile la colegiu si apoi la Universitatea Fort Hare, unde s-a imprietenit cu Oliver Tambo. Ulterior, Nelson Mandela si-a completat studiile de drept la mai multe facultati pe unde a fost obligat sa se mute din cauza activitatilor anti-apartheid. Si asta pentru ca in 1948 a venit la putere in Africa de Sud Patidul National, care a instituit politica de discriminare rasiala.
Nelson Mandela s-a implicat si in politica anticoloniala si a devenit membru al Congresului National African, fiind unul dintre liderii organizatiei de tineret al acestui partid. Trecand peste multe riscuri, el a condus in 1952 „Campania de nesupunere impotriva legilor nedrepte” – o initiativa pasnica de nesupunere civica. In anul urmator a devenit liderul partidului in regiunea Transvaal. A fost judecat de mai multe ori si ulterior Mandela a trecut in factiunea armata a Congresului African, fiind acuzat de atacuri cu bomba asupra unor obiective guvernamentale. In 1964 a fost condamnat pe viata, dar a fost eliberat la 11 februarie 1990, in urma unei puternice campanii de sprijin internationale. Ulterior a condus negocierile cu presedintele tarii, Frederick de Klerck, pentru abolirea apartheidului si organizarea de alegeri libere, multirasiale.
Aceste alegeri democratice s-au desfasurat la 27 aprilie 1994. Inaugurarea mandatului prezidential al lui Nelson Mandela s-a facut la 10 mai 1994, ceremonia fiind transmisa de sute de televiziuni. El l-a respectat pe fostul lider alb de Klerck, care a devenit vicepesedinte si si-a pastrat toate proprietatile imobiliare. El si-a donat o treime din venituri funfatiei sale dedicate copiilor. In acea perioada si-a publicat autobiografia intitulata „The Long Walk to Freedom”. In 1997 s-a retras din politica, dar nu si din activismul international pentru drepturile omului, continuand si activitatile caritabile.
PAUL IOAN
Comentarii