Membru al Casei dinastice Amorian, Mihail al III-lea s-a nascut la 19 ianuarie 840, ca fiu al împaratului Theofilos si al împaratesei Theodora II. Theofilos a domnit pâna în anul 842. În acel an, Mihail a devenit împarat la numai 2 ani, sub regenta mamei sale. De semnalat ca Theodora a fost în contradictie cu sotul ei din cauza conceptiei asupra icoanelor din cultul crestin: ea era pentru utilizarea icoanelor (iconodula), iar Theofilos era împotriva icoanelor din biserici, pe care le considera un fel de idoli (iconoclast).
Împaratul minor Mihail al III-lea se mai afla sub regenta unchiului Sergios si a ministrului Teoktistos. Pâna la obtinerea majoratului, Imperiul Bizantin a suferit mai multe pierderi în luptele cu arabii (în Creta, Siria etc.), dar a obtinut si o victorie stralucita în batalia navala din 853. În acele vremuri, bizantinii trebuiau sa faca fata si invaziilor slavilor din regiunea Peloponez a Greciei.
Mihail al III-lea s-a implicat în luptele pentru putere din jurul tronului si a acceptat, când înca era adolescent, sa-l declare „Caesar” pe un alt unchi al sau, Bardas. Mihail al III-lea a fost de acord cu asasinarea ministrului Theoktistos, în anul 855. Un an mai târziu, el anuleaza regenta mamei sale si o trimite pe Theodora la manastire.
Domnia lui Mihail al III-lea a fost zguduita de conflictele cu arabii si mai ales cu Califatul Abbasid. La un moment dat, si fortele rusesti din Kiev au devenit ostile Bizantului si Constantinopolul era în pericol. În cele din urma, capitala imperiului a fost salvata si Mihail al III-lea a invadat Bulgaria, pentru ca tarul Boris I alesese sa devina catolic, si nu ortodox (864)… Uneltirile pentru functiile cele mai înalte din imperiu erau însa de neoprit.
Un mare intrigant a fost Vasile Macedoneanul, care l-a convins pe Mihail al III-lea ca unchiul sau Bardas vrea sa uzurpe tronul. În consecinta, împaratul a ordonat asasinarea unchiului sau. Numai ca, dupa numirea lui Vasile co-împarat, acesta l-a asasinat pe Mihail al III-lea în 867.
PAUL IOAN
Comentarii