Suverana a Regatului Unit incepand cu 20 iunie 1837 si, de la 1 mai 1876, prima imparateasa a Indiei, Victoria a ramas pe tronul Marii Britanii aproape 64 de ani, una dintre cele mai lungi domnii ale vreunui suveran european in istoria moderna, dand numele sau unei intregi epoci. Perioada victoriana a reprezentat apogeul Revolutiei industriale si a fost marcata de puternica expansiune a Imperiului Britanic, care a devenit principala putere a lumii, dominand circa o patrime din suprafata planetei. Sotul ei, Albert de Saxa-Coburg Gotha, ii era totodata si var; cei doi casatorindu-se, in 1840, si avand o casnicie foarte fericita.
Albert a fost nu doar partenerul ideal de viata dar si un excelent consilier politic, inlocuindu-l pe lordul Melbourne, primul sfetnic al tinerei suverane, dupa moartea acestuia. La cateva luni dupa casatorie, regina va fi tinta unei tentative de asasinat, autorul, Edward Oxford, tragand de doua ori in ea, cu un revolver, dar din fericire ambele gloante nu si-au atins tinta. Suverana era insarcinata dar incidentul nu a avut nici o repercusiune, nasterea primului din cei noua copii pe care cuplul regal ii va avea, petrecandu-se pe 21 noiembrie 1840.
Pe parcursul indelungatei sale domnii, regina va mai fi, in cateva randuri, tinta unor tentative de asasinat dar va scapa de fiecare data nevatamata. In acelasi timp, va dovedi o deosebita abilitate in jocurile politice, dirijand discret dar ferm mersul Imperiului sau catre suprematia mondiala. Moartea neasteptata a sotului ei, de febra tifoida, la 14 decembrie 1861 ii va provoca reginei o depresie profunda. Pentru tot restul vietii, ea va trai in recluziune, imbracata in negru si purtand cu madrie titulatura de „vaduva de la Windsor”. Totusi, se pare ca in ciuda aparentelor, ea a avut o relatie, in ultimele decenii de viata, cu un valet scotian pe nume John Brown: in 2008 s-a dat publicitatii faptul ca trupul neinsufletit al reginei purta, in ziua inmormantarii, pe deget, inelul ce apartinuse candva mamei lui Brown!
GABRIEL TUDOR
Comentarii