Batalia de la Pydna desfasurata intre Roma si Macedonia, in timpul celui de-al treilea razboi macedonean, a consemnat continuarea ascensiunii Romei in lumea elenistica si sfarsitul dinastiei Antigonizilor, mostenitori ai lui Alexandru cel Mare.
Conflictul a inceput in anul 171 i.Hr. si initial regele macedonean Perseu a obtinut o serie de victorii. Comanda trupelor romane i-a fost incredintata lui Lucius Aemilius Paullus, un soldat experimentat, care a invadat Balcanii si a surprins armata macedoneana la Pydna, o campie intinsa, foarte propice desfasurarii temutei falange.
In noaptea de dinaintea bataliei s-a produs o eclipsa de Luna totala, interpretata de superstitiosii soldati macedoneni drept un semn al mortii regelui lor, fapt care le-a afectat grav moralul. Romanii aveau cel putin 37.000 de soldati, dintre care circa 34.000 erau infanteristi.
Macedonenii aveau 43.000 de soldati, dintre care peste 20.000 de infanteristi organizati in falange. Fortele de cavalerie erau aproximativ egale – pana la 4.000 de macedoneni si traci impotriva a aproximativ 3.400 de romani si aliati. Initial, falanga a avut succes, dar cand romanii s-au retras pe un teren mai accidentat si mai inalt, linia macedoneana si-a pierdut coeziunea.
In confruntarile corp la corp, legionarii si-au dovedit superioritatea, spargand frontul inamic in numeroase locuri. Vazand ca sortii bataliei se schimba, regele Perseu a fugit, alaturi de cavaleria de pe flancul drept macedonean, fiind urmariti de romani pana la caderea noptii.
Batalia este adesea considerata a fi o victorie a flexibilitatii legiunii romane asupra inflexibilitatii falangei. Cu toate acestea, concluziile moderne sunt ca infrangerea a fost cauzata, de fapt, de un esec de comanda din partea lui Perseu. Consecintele politice ale bataliei pierdute au fost grave.
Ulterior, Perseu s-a predat lui Paullus si a fost purtat prin Roma in lanturi, la triumful in onoarea acestuia, fiind apoi inchis intr-o temnita. Regatul macedonean a fost dizolvat, iar Macedonia a devenit o provincie romana.
GABRIEL TUDOR
Comentarii