Unul dintre cele mai controversate personaje din istoria moderna a Frantei, Eugene Francois Vidocq a fost poate singurul infractor din lume care a reusit, trecand de partea cealalta a baricadei, sa devina sef al politiei si unul dintre pionierii investigatiilor criminalistice moderne. Tocmai aceasta dualitate a caracterului sau l-a facut sa constituie sursa de inspiratie pentru doua personaje din romanul lui Hugo, Mizerabilii – ocnasul Jean Valjean si inspectorul Javert.
Fire turbulenta, Vidocq a fost inca de mic un copil-problema, nesfiindu-se sa fure banii parintilor sai, oameni instariti, pentru a-i cheltui dupa pofta inimii. Facand cunostinta cu inchisoarea, s-a mai domolit, angajandu-se ulterior in armata regala; dar aici reputatia lui nu s-a dezmintit: in doar sase luni va provoca la duel 15 soldati sau ofiteri, ucigand doi dintre ei. Totusi, a luptat cu vitejie pe front, dar a ajuns sa fie urat mai mult de propriii camarazi decat de inamic, asa incat a fost obligat sa dezbrace haina militara.
Va urma o perioada de peregrinari, presarata de aventuri demne de un roman: haituit de autoritati pentru diverse furtisaguri si de sotii gelosi ca le seducea femeile, indragostit de o tigancusa din Boemia, insurat, vremelnic, cu o femeie mai mare decat el si condamnat in cele din urma la opt ani de munca silnica pentru falsificare de acte. Dupa inchisoare, revine in casa familiei sale, devenind un burghez onorabil; dar faptele trecutului nu-i dau pace. Urmarit pentru alte delicte, este intemnitat din nou si isi ofera serviciile politiei, devenind curand, din informator, sef al Sigurantei si unul dintre cei mai puternici oameni din Franta. Neintelegerile cu superiorii ierarhici il vor face sa demisioneze si sa formeze prima agentie de detectivi particulari din lume, majoritatea fosti puscariasi! In aprilie 1857 are un atac de apoplexie si ramane paralizat, spre a muri pe 11 mai, la Paris.
GABRIEL TUDOR
Comentarii