Al doilea rege al României, Ferdinand Viktor Albert Meinrad s-a nascut la 24 august 1865, la Sigmaringen (pe malul Dunarii), în sudul Germaniei, landul Baden-Württenberg. Ferdinand a fost al doilea fiu al printului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele mai mare al lui Carol I de România, de religie catolica. Mama lui Ferdinand a fost printesa Antonia de Hohenzollern-Sigmaringen, fiica a reginei Maria II a Portugaliei. Casatoria celor doi s-a desfasurat în 1861.
Ferdinand a copilarit în Germania, facându-si studiile la Dusseldorf. A urmat apoi Scoala militara din Kassel (absolvita ca sublocotenent). La Leipzig si Tübingen a studiat stiinte politice si economice… Se spune ca era fiul preferat al printesei Antonia si ca era chipes si foarte prezentabil, cu o tinuta impecabila, dar putin timid. Îl atrageau catolicismul si botanica. A dovedit un talent remarcabil la învatarea limbilor straine. Regele Carol I îi asigurase un profesor de limba româna în persoana lui Vasile D. Paun, fost director la Liceul Gh. Lazar din Bucuresti.
Întelegerile familiale ale Casei de Hohenzollern s-au concretizat prin stabilirea faptului ca fiii printului Leopold, printre care si Ferdinand, erau „mostenitori prezumtivi ai tronului”. România a fost proclamata constitutional regat la 14 martie 1881, iar încoronarea lui Carol I s-a desfasurat la 10 mai 1881. Atunci a sosit Ferdinand pentru prima oara în România. Cinci ani mai târziu, Ferdinand este încadrat în Armata României ca sublocotenent.
Când fratele sau mai mare, Wilhelm, a dorit sa iasa din linia de succesiune la tron, Ferdinand a devenit mostenitorul tronului ocupat atunci de unchiul sau, Carol I. Prin casatoria din 1892 cu printesa Maria Alexandra de Saxa Coburg si Gotha, Ferdinand se înrudea direct cu regina Victoria a Marii Britanii si cu tarul Alexandr
al II-lea al Rusiei.
La 10 octombrie 1914, Ferdinand I devine regele României. La începtul Primului Razboi Mondial, tara noastra a fost neutra, dar în 1916, cînd prim-ministru era Vintila Bratianu, regele decide sa intre în razboi alaturi de Antanta (UK, Franta, Rusia) împotriva Imperiului German. Acest gest a condus la renegarea sa din Casa Hohenzollern.
La 1 decembrie 1918 se înfaptuieste Unirea Transilvaniei cu România, Bucovina si Basarabia, iar Ferdinand I va fi încoronat în 1922, într-o ceremonie grandioasa la Alba Iulia, „Rege al României Mari”. De altfel, Ferdinand I este supranumit „Regele Întregitor”. A murit bolnav de cancer în 1927.
PAUL IOAN
Comentarii