Al doilea suveran al dinastiei Nguyen, imparatul Minh Mang s-a nascut la 25 mai 1791, la Gia Dinh – zona de sud a Vietnamului. A fost al patrulea fiu al lui Gia Long, guvernator si apoi imparat al Vietnamului. In 1812 a fost desemnat print mostenitor al lui Gia Long, ceea ce insemna ca fiul participa la sfatul inteleptilor si la alte ceremonii care-l vizau pe imparat. Dupa moartea lui Gia, Minh Mang a acces la tron sub numele de Dai Nam, in anul 1820. Aceasta ascensiune a fost posibila datorita victoriilor militare ale Casei dinastice Nguyen contra Casei dinastice rivale Van Duyet.
Primele masuri in calitate de imparat au privit influenta misionarilor romano-catolici francezi in Vietnam. Minh Mang (Dai Nam) era impotriva amestecului strain in tara sa. El a decis sa fie controlate foarte minutios toate vasele franceze care ancorau in porturile vietnameze. Erau vizati in primul rand misionarii care voiau sa castige prozeliti crestini printre vietnamezi. Imparatul Minh Mang descria religia crestina ca pe o „perversitate europeana care corupe inimile oamenilor”.
In consecinta, intre 1833 si 1838 au fost condamnati la moarte sapte misionari francezi, dar in cele din urma au fost eliberati, la insistentele unor guvernatori locali. Politica de izolationism a Vietnamului, promovata de tatal sau, a fost continuata cu exces de zel de Minh Mang. Darurile oferite de europeni in schimbul acceptarii misionarilor au fost respinse. Imparatul voia ca in tara sa existe numai „confucianismul ortodox”. Confucius a fost un mare ganditor traitor intre 551 si 479 i.Ch., creator al celor O Suta de Scoli de Gandire, continuatoarele invataturilor „Epocii de Aur a dinastiei Zhou”. De altfel, politica aceasta de sfidare a europenilor se baza si pe faptul ca Vietnamul nu era posibil sa fie atacat de fortele navale franceze, care erau ocupate cu Razboaiele napoleoniene.
In a doua parte a domniei sale, imparatul Minh Mang a vrut sa ia legatura cu europenii, trimitand o delegatie „de mana a doua” in Franta, in anul 1840. Insa regele Louis-Philippe nu a primit-o, numindu-i pe vietnamezi „dusmani ai religiei”… Pe plan intern, Minh Mang a dezvoltat exploatarile miniere si forestiere. A murit in al 21-lea an de domnie, in 1841 (la 49 de ani), fiind urmat de fiul Thieu Tri.
PAUL IOAN
Comentarii