In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, in teatrul de operatiuni din Pacific, intre 20 si 25 octombrie s-a desfasurat cea mai mare batalie navala din istorie. Istoria americana o numeste Batalia pentru Insula Leyte, care face parte din Arhipelagul Filipinelor. In timpul acestor lupte pe mare si in aer (portavioanele au sustinut bombardamentele navale, alaturi de bombardierele trimise de la baze mai indepartate) s-au consemnat primele atacuri kamikaze efectuate de „voluntari pentru moarte” japonezi.
Conform strategiei americane in Pacific, Flota Imperiala japoneza trebuia izolata de teritoriile pe care le controla si de unde se aproviziona (in special) cu petrol. Aceasta strategie de a se apropia pas cu pas de insulele-mama ale Japoniei (Honshu – unde se afla Tokyo, Hokkaido, Kyushu si Shikoku) – diminua elementele vitale ale economiei nipone. Practic, prin invadarea Insulei Leyte (si a celor inconjuratoare) cu cele doua mari unitati ale Marinei Militare americane (Flota a 3-a si a 7-a), amiralii Nimitz si McArthur s-au pus de acord cu presedintele Roosevelt ca trebuie distrusa preferential cea mai puternica baza militara japoneza.
Atacurile crucisatoarelor sustinute de portavioane au inceput la 20 octombrie. Batalia a fost dirijata de amiralul William Halsey („Taurul”). Amiralii Kurita si Nishimura conduceau ramurile nord-sud japoneze. Atat de inversunate erau atacurile americanilor, incat s-a ajuns si la actiuni de sacrificiu de tipul torpilarii navelor japoneze de la mica distanta, cu riscul distrugerii. In cele din urma, superioritatea tehnica si materiala a americanilor (aliati cu australienii) a dat verdictul Bataliei din golful Leyte.
Fortele SUA au intrat in lupta cu 225 de nave, japonezii cu 68. SUA au avut 1500 bombardiere, niponii 400. Japonezii au pierdut 4 portavioane, 3 cuirasate si 10 crucisatoare, iar americanii 1 portavion si 3 distrugatoare… In toiul luptelor, unele decizii japoneze nu s-au coordonat si s-au luat decizii nefericite. Multe kamikaze, de exemplu, au atacat vase de escorta si nu nave de bombardament. In aceeasi nauceala, amiralul Kurita Yamato s-a retras din zona de lupta, crezind ca trupele sale au fost decimate… Si in randul americanilor s-au luat decizii gresite si multe vieti s-au pierdut din cauza informatiilor eronate primite la centru. In pofida victoriei decisive a SUA, amiralul Halsey a fost aspru criticat pentru unele decizii, dar americanii facusera un mare pas spre victoria finala.
PAUL IOAN
Comentarii