Situata pe coasta de vest a Africii si marginita de Sierra Leone, Guineea si Coasta de Fildes, Liberia a fost primul stat independent, aparut pe continentul negru cu sprijinul guvernului american, la jumatatea secolului XIX. Inca din 1821, Societatea Americana de Colonizare stabilise Liberia ca loc unde sa fie trimisi sclavii afro-americani eliberati.
Treptat, tot mai multi dintre acestia au ajuns in Liberia, dar, desi si-au proclamat independenta in 1847 si considerau Africa „un pamant al fagaduintei”, acesti imigranti se refereau intotdeauna la ei ca fiind „americani” si erau perceputi astfel si de catre autoritatile coloniale din tarile invecinate.
Poate ca aici si rezida ostilitatea evidenta dintre „americanii” stabiliti de-a lungul coastei si nativii din interior, ostilitate ce a degenerat de multe ori in sangeroase confruntari armate. Desi oficial prima tara africana independenta, Liberia nu a fost, la drept vorbind, decat o colonie neoficiala a Statelor Unite. Constitutia ei liberala, inspirata din cea a lui Washington si Jefferson, asigura pluripartitismul si democratia, dar de fapt, timp de mai bine de un secol, aici a guvernat un partid unic, True Whig Party.
Oligarhii au impus un anumit tip de dezvoltare economica, iar principala resursa tarii, cauciucul, a fost concesionata marelui concern american Firestone. Dupa catva lovituri de stat si sangeroase razboaie civile, la ora actuala, la conducerea tarii se afla Ellen Johnson-Sirleaf, o economista cu studii la Harvard, ce incearca readucerea Liberiei pe un fagas de normalitate si prosperitate.
GABRIEL TUDOR
Comentarii