Cea mai mare si mai sangeroasa batalie de pe solul Angliei s-a desfasurat la 29 martie 1461, la Towton (nordul Angliei), in cadrul "Razboiului celor Doua Roze". Casa de York – cu emblema Trandafirului Alb – castiga apriga confruntare si Edward al IV-lea il inlocuieste pe Henric al VI-lea (Casa de Lancaster, cu emblema Trandafirului Rosu). Era primul "Trandafir Alb" care accede la tron de la debutul Razboiului Rozelor din anul 1455.
Disputele dinastice dintre "Roze" s-au desfasurat, de fapt, intre doua ramuri ale aceleiasi vechi dinastii a Plantagenetilor, care a domnit in Anglia din 1113 (Geofrey cel Chipes) si pana in 1485, cand a murit Richard al III-lea, ultimul Plantagenet (controversatul personaj al lui Shakespeare). La nivel istoric, cele doua Roze s-au anihilat intre ele prin disputele lor sangeroase, caci dupa Richard al III-lea a urmat la tron, in 1485, Henric Tudor.
Batalia din 29 martie n-a fost una prestigioasa pentru crestini. Era in Postul Pastelui anului 1461, chiar in Ziua Palmierilor (duminica Floriilor la noi). Au participat intre 50 si 80 de mii de soldati si au murit peste 20 de mii. A fost o zi cu ninsoare si viscol, iar regele Henric al VI-lea a stat ascuns intr-un cort, apoi a fugit. Primul Trandafir Alb a domnit doar pana in 1470, apoi a fost repus pe tron, culmea, Henric al VI-lea (bolnav mental!), care moare in anul urmator. Edward al IV-lea este repus pe tron in 1471 si domneste pana la moarte, in 1483. In naucitoarea rocada dinastica, urmeaza la tron Edward al V-lea (13 ani), care pur si simplu dispare dupa trei luni din Turnul Londrei. Presupusul sau asasin, Richard al III-lea ii ia locul (1483). Dar in 1485, in urma bataliei de la Bosworth (ultima batalie a Rozelor), acesta moare si accede la tron Henric Tudor, care desi era un Lancaster, infiinteaza dinastia Tudorilor. Uluitoarele intrigi si lupte dinastice ale perioadei numite Razboiul celor Doua Roze (30 de ani) au fost magistral reflectate in dramaturgia lui Shakespeare.
PAUL IOAN
Comentarii