In istoria acestei tari, data de 3 septembrie anul 301 inseamna celebrarea fondarii unei comunitati monastice de catre taietorul in piatra Marinus din Arba (foto). Acea comunitate a devenit independenta fata de Imperiul Roman. Locuitorii acestei tari considera ca San Marino este cel mai vechi stat suveran si cea mai veche republica constitutionala din lume.
Astazi, San Marino (Serenissima Reppublica di San Marino) este un micro-stat-enclava in Italia, in nord-estul Muntilor Apenini. Suprafata sa este de aproximativ 61 kilometri patrati, iar numarul de locuitori este de 32.000. Capitala este San Marino City, iar cel mai mare oras este Dogana (aproximativ 7.000 de locuitori). Tara este condusa dupa Constitutia „Sfintei Republici Marini”, scrisa in limba latina la finele secolului XVI. Aceasta reprezinta cel mai vechi document constitutional inca in vigoare, din intreaga lume. Legenda infiintarii acestui stat spune ca pietrarul Saint Marinus a plecat din localitatea sa de bastina pentru a lucra la fortificatiile din Rimini.
Apoi el a scapat persecutiilor exercitate de imparatul Diocletian impotriva crestinilor (era perioada martirilor crestini) si a ajuns la Monte Titano (masiv din Apenini), unde a ridicat o mica biserica, iar acea comunitate a devenit ulterior statul San Marino. In 1631, papalitatea a recunoscut independenta acestui stat. Giuseppe Garibaldi a acceptat ca San Marino sa nu faca parte din Italia reunificata. In ambele razboaie mondiale, San Marino si-a pastrat neutralitatea. Statul este membru al Consiliului Europei (din 1988), dar nu si din UE. Foloseste moneda euro.
San Marino este condusa de doi capitani regenti, ambii fiind sefi ai statului si ai guvernului. Puterile legislativa, executiva si judecatoreasca sunt separate. Capitanii sunt alesi din sase in sase luni. La 1 octombrie 2007 a fost ales capitan regent Mirko Tomassoni, prima persoana cu dizabilitati in aceasta functie.
PAUL IOAN
Comentarii