Dupa ce a acaparat cu succes Austria, in martie 1938, Adolf Hitler si-a indreptat atentia catre Cehoslovacia, tara unde traiau, in regiunea Sudetilor, o minoritate de circa 3 milioane de germani. Ocuparea prin forta a regiunii ar fi insemnat ostilizarea intregii lumi, asa ca dictatorul nazist a cerut declansarea unei campanii de „agitatie politica”, prin care sa demonstreze lumii ca germanii din Sudeti erau persecutati si voiau sa fie alipiti la sânul „patriei-mama”.
Cehoslovacii au ignorat solicitarile Berlinului, bazându-se pe garantiile de securitate oferite de Franta si Marea Britanie. Dar, in aceste tari s-a declansat, ca prin farmec, o campanie de presa menita sa sensibilizeze opinia publica franceza si britanica, in favoarea „populatiei germane oprimate din Sudeti”.
Noul premier francez, Edouard Daladier, s-a intâlnit la Londra cu premierul britanic Neville Chamberlain si au decis ca, pentru a pastra pacea cu orice pret, vor satisface pretentiile lui Hitler, afirmând de comun acord ca sunt necesare concesii teritoriale facute de cehi Germaniei.
Ulterior, la mijlocul lui septembrie, britanicii si francezii au cazut de acord ca regiunea Sudetilor sa fie cedata Germaniei, fara sa consulte si guvernul de la Praga, care a declarat mobilizarea generala. Cehoslovacia avea, la data respectiva, una dintre cele mai bine pregatite armate din lume, dar nu ar fi putut rezista singura tavalugului nazist. Intr-un ultim efort de a evita razboiul, Chamberlain a propus o conferinta a celor patru mari puteri implicate – Marea Britanie, Franta, Germania si Italia.
Conferinta a avut loc la München, la ea participând Chamberlain, Daladier, Hitler si Mussolini. Niciunul dintre premierii Aliati nu a indraznit insa sa ceara prezenta celor doi inalti diplomati cehi veniti special pentru discutii, acestia fiind lasati sa astepte la un hotel din München pe timpul discutiilor.
Mussolini a prezentat un plan scris (care, s-a aflat mai târziu, fusese de fapt redactat de Ministerul de Externe al Reichului!), prin care se stabilea ca armata germana va ocupa regiunea sudeta. Cehoslovacia a fost informata de britanici si francezi ca fie accepta conditiile, fie va trebui sa lupte singura contra lui Hitler.
Guvernul ceh a cedat, iar Acordul a fost semnat, a doua zi, spre satisfactia premierului britanic, care a declarat „Am adus pace pentru timpurile noastre”. Spiritual si acid ca intotdeauna, rivalul sau, Winston Churchill, a tinut sa adauge: „Ai avut de ales intre razboi si dezonoare. Ai ales dezonoarea si vei avea si razboi.” Cuvinte care aveau sa se dovedeasca profetice…
GABRIEL TUDOR
Comentarii