Considerat erou national in nu mai putin de patru tari – Polonia, Belarus, Lituania si Statele Unite – Tadeusz Kosciuszko a fost una dintre cele mai remarcabile personalitati de la cumpana secolelor XVIII-XIX. Nascut intr-un satuc azi disparut, nu departe de orasul Kosava, din Belarus, Kosciuszko era fiul unui boiernas de tara si, pentru a face pe placul mamei sale, care era catolica, a fost botezat de doua ori, ortodox si catolic, primind si numele de Andrei. In 1765 a intrat la Szkola Rycerska (Scoala Cavalerilor), o institutie militara pe care o va absolvi, cu gradul de locotenent, pentru ca apoi sa fie promovat capitan.
In 1769 pleaca, beneficiind de o bursa, la Paris, unde vine in contact cu ideile iluministe. Impartirea Poloniei intre marile puteri – Rusia, Austria si Prusia – a reprezentat o grea lovitura pentru Kosciuszko. Lipsit de slujba, el se decide, in 1775, sa emigreze la Paris. Dar, afland de izbucnirea razboiului revolutionar din America pleaca peste Atlantic si, dupa ce lupta ca simplu soldat voluntar, este numit colonel al Armatei Revolutionare. Declaratia de independenta a coloniilor americane reprezinta pentru el o revelatie si devine bun prieten cu autorul acesteia, Thomas Jefferson. Lucrarile de fortificatii realizate de Kosciuszko ii atrag laudele lui George Washington; dupa ce primeste titlul de general si cetatenia americana, viteazul polonez renunta insa la o cariera ce se anunta infloritoare si pleaca sa lupte pentru libertatea tarii natale.
In 1789 este reangajat in armata si se remarca in lupta poporului sau contra jugului rusesc, dar este infrant si obligat sa se refugieze la Paris. Pentru vitejia si curajul sau Adunarea Legislativa a Frantei ii ofera cetatenia onorifica. Pe 15 martie 1794, Kosciuszko declanseaza o insurectie in Polonia dar este iar infrant, ranit si luat prizonier, fiind dus la Sankt Petersburg. Eliberat, revine in Franta si incearca in zadar sa-l determine pe Napoleon sa acorde independenta Poloniei. Nici tarul Alexandru I nu accepta planul sau si dezamagit, imbatranit si epuizat, Kosciuszko moare in Elvetia, pe 15 octombrie 1817.
GABRIEL TUDOR
Comentarii