Cunoscut si sub porecla de „Regele de marmura” sau „Regele de Fier”, Philippe al IV-lea al Frantei si al Navarrei a fost încoronat la 5 februarie 1286, la Reims (oras important în istoria monarhiei franceze, în regiunea Champagne-Ardenne, la 130 de kilometri de Paris). Facând parte din Casa dinastica Capet, Philippe s-a nascut în 1268, la Palatul Fontainebleau, ca fiu al lui Philippe al III-lea cel Plesuv si al Isabellei de Aragon. La opt ani ani a devenit prim mostenitor al tronului, dupa moartea fratelui mai mare Louis. Ulterior a murit si un frate mai mic, iar pentru ambele decese a fost suspectata mama vitrega Maria de Brabant. În adolescenta, desi unii apropiati îi spuneau „Philippe cel Frumos”, din cauza atitudinii sale inflexibile a fost poreclit si „Statuia”.
Philippe accede la tron la numai 17 ani. A dorit din primii ani sa întareasca monarhia cu orice pret, astfel ca a consolidat institutiile birocratice cu care tinea sub control teritoriile statului si a pierdut popularitatea pe care o aveau regii precedenti. S-a casatorit cu Joan de Navarra în 1284, care i-a nascut patru copii, Louis al X-lea fiind primul fiu si succesorul la tron… Întrucât regele Angliei Edward I era si duce de Aquitania, el trebuia sa-i prezinte omagii regelui Frantei. Din acest motiv ca si din alte diferende economice, a izbucnit un razboi anglo-francez în 1294. Dupa mai multi ani de conflicte nedecise, pacea s-a instaurat printr-o casatorie de convenienta (fiica lui Philippe s-a maritat cu o ruda a regelui Edward). Pacea s-a „sigilat” în 1308, dar pretentiile englezilor vor duce la izbucnirea „Razboiului de o suta de ani”, în 1337.
Veniturile statului erau mult în scadere, astfel ca Philippe al IV-lea a cautat sa câstige venituri jefuindu-i pe evrei. Izgonirea acestora si confiscarea bunurilor lor legale sunt cunoscute în istorie drept „Marele exil din 1306”. Dar evreii au fost rechemati în Franta de Ludovic al X-lea, în 1315… Dupa o domnie de aproape 29 de ani, Philippe al IV-lea al Frantei a murit la 29 noiembrie 1314, la 46 de ani.
PAUL IOAN
Comentarii