Nascut in Plymouth, Vermont, pe 4 iulie 1872, John Calvin Coolidge a fost fiul unui modest comerciant. El a absolvit cu onoruri Colegiul Amherst si a intrat in avocatura si politica in Northampton, Massachusetts. Apoi, treptat, a urcat pe scara politica, de la functia de consilier in Northampton la cea de guvernator al statului Massachusetts.
Devenit presedinte in urma decesului neasteptat al lui Warren Harding, Coolidge a cerut, in primul mesaj adresat Congresului, in decembrie 1923, izolationism in politica externa, precum si reduceri de taxe, economie si ajutor limitat pentru agricultori. A devenit astfel rapid foarte popular, iar in 1924, beneficiind de asa-numita „prosperitate a lui Coolidge”, a fost nominalizat candidat republican la presedintie, obtinand in final peste 54% din voturile alegatorilor americani. In timpul presedintiei sale, Statele Unite au cunoscut o perioada de crestere economica rapida, care a caracterizat „nebunii ani 1920”.
Unii contemporani – dar si multi istorici ulteriori – au pus Marea Criza din anii 1930 pe seama politicilor sale de laissez-faire. Coolidge a fost, de asemenea, suspicios fata de aliantele externe, descu-rajand aderarea SUA la Liga Natiunilor. Ca si predecesorul sau, Harding, Coolidge a refuzat sa recunoasca URSS. Dar, spre deosebire de alti presedinti americani, Coolidge s-a pronuntat ferm in favoarea drepturilor civile. El a refuzat sa numeasca in functie membri cunoscuti ai Ku Klux Klan, a instalat afro-americani in functii guvernamentale si a pledat pentru legi impotriva linsajului.
In 1924, a semnat Legea cetateniei indiene, prin care a acordat cetatenie deplina tuturor nativilor americani. In vara anului 1927, Coolidge, care era renumit ca un taciturn incorigibil, si-a anuntat intentiile viitoare printr-o singura fraza: „Aleg sa nu mai candidez in 1928”.
De altfel, zgarcenia lui in privinta cuvintelor rostite era legendara – se spune ca o tanara mondena, invitata la un dineu la Casa Alba, i-ar fi marturisit presedintelui ca pariase ca va putea scoate de la el mai mult de trei cuvinte, iar Coolidge, fara macar sa o priveasca in ochi, i-a replicat: „Ai pierdut”.
Cand a fost anuntata de moartea lui – survenita in urma unei crize cardiace – spirituala scriitoare americana Dorothy Parker a intrebat: „Cum de si-au dat seama ca a murit?”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii