Nepot al lui Gingis Khan, intemeietorul Imperiului Mongol, si al patrulea fiu al lui Tolui si al lui Beki, Kublai Khan a fost incoronat imparat la 5 mai 1260 (numele sau se translitereaza si „Kubilai”). El a fost al cincilea Khagan (mare Khan, echivalentul imparatului european) al Imperiului Mongol. De asemenea, Kublai este intemeietorul dinastiei Yuan, in 1271, prin cucerirea Chinei. Practic, el a condus aceasta tara, fiind primul conducator de alt neam din China, pana in anul 1294, anul mortii sale.
La sfaturile lui Gingis Khan, Tolui i-a adus fiului sau o guvernanta budista tibetana. In 1224, pe cand avea noua ani, lui Kublai i s-a uns degetul mijlociu de la mana dreapta cu grasime de caprioara vanata de fratele sau mai mare, Mongke (traditie barbateasca mongola). Kublai a fost educat in stilul calugarilor budisti, de la caligrafie la filosofie. De altfel, in timpul domniei sale, budismul a devenit religie de stat.
Dupa moartea fratelui Mongke Khan, a izbucnit o lupta apriga pentru putere intre frati. Conflictele s-au raspandit in toata tara si s-a declansat „Razboiul Civil Tolui” (dupa numele tatalui lui Kublai). Armatele sale si populatia care il dorea la putere l-au proclamat imparat la 5 mai 1260. In acele lupte, Kublai era sustinut de un singur frate (Ilkhanat), lider in Persia. Dar Kublai s-a mentinut la putere si a transformat Imperiul Mongol intr-o tara gigantica, desi cu unele zone mai putin controlate. Practic, Imperiul Mongol sub Kublai ocupa o cincime din suprafata locuita a planetei, teritoriile dominate de el situandu-se de la Pacific la Marea Neagra. Armatele sale au invadat si Vietnamul, si Japonia (fara succes), teritorii din sud-estul Asiei (Burma si Java).
Capitala acestui imens imperiu a fost stabilita la Zhongdu, capitala dinastiei Jin, pe care a numit-o Khanbaliq (astazi Beijing). Acolo a ajuns (?) si Marco Polo in 1275. Kublai a deschis legaturile comerciale cu Europa. Celebrul „Drum al matasii” a legat China de zone din Asia Mica… Kublai a murit in 1294, iar Imperiul Mongol a cunoscut o divizare ireversibila, dinastia Yuan pierzand puterea in favoarea dinastiei chineze Ming, din 1368.
PAUL IOAN
Comentarii