Desfasurata in apropierea actualei localitati poloneze Legnica, aceasta batalie a opus invadatorii mongoli ostilor combinate ale Poloniei, Cehiei si Germaniei, aflate sub comanda ducelui de Silezia, Henric II cel Pios. Mongolii au obtinut o victorie zdrobitoare, urmata, la doar doua zile, de un alt triumf, in Ungaria, la Mohi.
Dupa cum se stie, 1241 a fost un an cumplit pentru estul si centrul Europei, amenintate de mongolii lui Batu Han. Motivul invocat de hoardele asiatice pentru invadarea Ungariei a fost refuzul regelui Bela IV de a-i preda pe cumani, pe care mongolii ii considerau supusii lor. Pentru a impiedica fortele altor state europene sa vina in ajutorul ungurilor, o armata condusa de Baidar si Orda Han a intreprins o actiune diversionista, spre vest. Orda, care dispunea de doua tumene (circa 20.000 soldati), a devastat nordul Poloniei, ajungand pana la granitele Lituaniei. Planul lor, de „a-i scoate din barlog” pe apuseni a reusit.
Dupa ce au jefuit si ars Polonia, au aflat ca doua osti se indreapta impotriva lor – cea a lui Henric II cel Pios si cea a regelui Wenceslaus I al Boemiei. Pentru a impiedica jonctiunea acestora, mongolii au atacat fulgerator prima oaste la Leignitz. Strategia lor s-a dovedit imbatabila. Folosind tactica „loveste si fugi”, arcasii lor calare au aplicat lovituri mortale masivei si greoaiei osti europene. In plus, sistemul lor de comunicare, in timpul luptei, a miscarilor de urmat, cu ajutorul unor stegulete, si-a dovedit utilitatea.
Desi ostile erau echilibrate, ca marime, pierderile in tabara mongola au fost minore, in vreme ce apusenii au lasat pe campul de lupta cateva mii de oameni. Dar mongolii nu au putut profita de victorie: ca si in urma cu cativa ani, cand moartea lui Gengis Han determinase retragerea ostilor mongole inapoi, la iurtele natale, pentru alegerea unui alt conducator, acum hanul Ogodai a murit, obligandu-i pe razboinicii mongoli sa se retraga din Europa.
GABRIEL TUDOR
Comentarii