5 aprilie 1722 La data de 5 aprilie a anului 1722 a fost duminica Pastelui, zi in care exploratorul olandez Jacob Roggeveen a descoperit, intamplator, Insula Pastelui. Fiu al unui intelectual de mare eruditie din Middleburg (sud-vestul Olandei, provincie numita Zeelanda), Roggeveen (1659-1729) a facut studii de drept. Dar pasiunea sa era explorarea marilor mai putin cunoscute si in special asa-numita Terra Australis. In acea epoca, "taramurile misterioase" din sudul marilor si oceanelor ar fi trebuit sa contina "tara lui Magellan" si ipoteticul "Pamant al Sfantului Spirit". Era vorba, in realitate, despre ceea ce astazi numim Australia.
In prima sa expeditie spre "sudul marilor", Roggeveen a plecat cu prima sa sotie, Anna Adriana. Ei au ajuns pana la tarmurile regiunii pe care astazi o numim Indonezia. Intors in Olanda, a inceput sa se preocupe serios de religie. Avea vederi crestine liberale si lucrarea vietii sale a fost numita "Caderea Idolului Lumii". In 1721 Roggeveen a plecat intr-o noua expeditie. A strabatut Atlanticul, apoi a patruns in Pacific. A ajuns pe o insula necunoscuta. Fiind ziua de Pasti, insula a primit numele respectiv.
Olandezul scria ca a gasit cam 2.500 de localnici si ca a vazut celebrele statui monumentale ("moai") raspandite pe tarmurile insulei (in total sunt 887). Localnicii isi spuneau "Poporul Rapanui". Insula se afla la peste 2.000 de kilometri de Chile (astazi este "Teritoriu special al statului Chile"). Lungimea ei este de 24,6 km, iar latimea maxima este 12,3 km. Ulterior, James Cook a constatat ca dialectul vorbit de localnici este inteles de bastinasii din Insula Bora Bora (Polinezia franceza). Sistemul primitiv de scriere prin glife s-a numit "rongorongo". Toate statuile sunt orientate spre interiorul insulei, cea mai mare avand 10 metri si 82 de tone. Statuile reprezinta stramosi zeificati.
PAUL IOAN
Comentarii