Expozitia vorbeste despre viata, iubire, regasire si mai ales despre rolul urias pe care-l joaca hazardul în viata oamenilor. O expozitie introspectiva care chestioneaza rolul sansei de a te naste si obligativitatea de a trai frumos raportându-te permanent la cei care „asteapta la coada sa se nasca”, informeaza Agerpres.
Cuprinzând lucrari realizate de 29 de artiste plastice, expozitia a fost vernisata saptamâna aceasta, la Galeria Caminul Artei (str. Biserica Enei, nr. 16, Bucuresti), iar „21 de grame de suflet” este titlul tandru si puternic al unui eveniment inedit care aduce împreuna artiste vizuale din întreaga tara.
Potrivit Roxanei Dumitrache, manager cultural, cele 29 de artiste cu biografii si deveniri artistice diferite, cu medii de lucru distincte, reusesc printr-un aliaj perfect de vulnerabilitate si curaj, de senzualitate complicata si brutalitate în unele cazuri, de îndoiala perpetua si de plasare a sinelui în lume sa creeze un teritoriu esential feminin fara mize ideologice si lipsit de tezism.
„În mod paradoxal, contraintuitiv, lucrarile par sa îsi vorbeasca una celeilalte, iar liantul, firul invizibil care le leaga este, probabil, un trecut comun: trecuturile celor 29 de artiste comunica între ele. Fie ca vorbim de picturi sau gravuri, de imagini concepute sub forma de diptic sau triptic, dincolo de pensulatii si cromatici diferite, exista si e cu adevarat remarcabil ca exista! – zone afective comune ale trecutului, rani similare, aceleasi acumulari de fragilitati si spaime. În aceasta comunicare si comuniune, artistele reusesc sa construiasca un spatiu de tip confesional, aproape un gineceu, oferind cele 21 de grame de insuportabila usuratate (de suflet), fara prudenta si demolari – lumii”, a declarat Roxana Dumitrache.
Vor fi prezente aproximativ 2.000 de baloane de diverse culori, fiecare din ele cu o greutate de 21 de grame. Cele în culori calde vor reprezenta sufletele gingase ale copilariei, iar cele în culori reci vor fi simbolul maturitatii sufletelor capatate de-a lungul vietii. Expozitia, organizata cu sprijinul UAP din România, va putea fi vizitata pâna pe 9 februarie.
Incursiune în secolul XIX
Expozitia tematica „Leacuri si remedii din drogheriile bucurestene. O calatorie arheologica în secolul XIX”, care propune publicului o incursiune în lumea captivanta a remediilor si leacurilor ce se gaseau pe rafturile drogheriilor bucurestene în acele timpuri, s-a deschis la sfârsitul lunii ianuarie, la Palatul Sutu.
Proiectul expozitional aduce în prim-plan recipiente farmaceutice, cosmetice si instrumente medicale descoperite în timpul cercetarilor arheologice realizate de-a lungul timpului în Bucuresti, provenind din marile drogherii din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, informeaza Muzeul Municipiului Bucuresti.
Desprinse din bacanii, drogheriile comercializau initial ape minerale, articole de spiterie, produse cosmetice, vopseluri, dar si produse chimice sau toxice. În timp negustorii care au renuntat la vânzarea de alimente, specializându-se în comertul cu medicamente, au început sa fie mentionati în documentele vremii sub numele de „droghisti”. De multe ori acestia nu aveau pregatire medicala, iar vânzarea de medicamente nu era supravegheata corespunzator.
Totusi, cei mai multi farmacisti apelau pentru aprovizionare la marii droghisti, iar majoritatea produselor de import se gaseau la vânzare atât în drogherii, cât si în farmacii. „Preparatele lichide, pulberile, pastilele sau cremele erau depozitate si comercializate în recipiente simple realizate din sticla, ceramica sau portelan, pe care erau lipite bucati de hârtie ce ofereau informatii despre continut si utilizare. Desi majoritatea etichetelor nu au supravietuit trecerii timpului, anumite ambala-je aveau imprimate numele producatorului sau al produsului continut. (…) Drogheriile ofereau si leacuri care suprimau tusea si tratau tuberculoza, dintre care se remarca Morrhuol Creosote, un produs pe baza de ulei de cod si creosote, des întâlnit la sfârsitul secolului XIX în Europa si America, sau preparate precum Lebens Essenz (Esenta vietii) pentru probleme ale tractului digestiv si alte boli sau afectiuni legate de acesta. O categorie distincta o reprezentau însa recipientele cosmetice a caror forme elaborate si elemente decorative reflectau stilul si estetica epocii”, precizeaza Agerpres.
Expozitia va putea fi vizitata în perioada 31 ianuarie – 31 martie 2024.
NICUSOR DINCA
Comentarii