Exista, in lumea filmului, o categorie speciala de actori: cei care au scris roluri pentru ei insisi. Obositi si frustrati pentru ca nu primeau rolurile pe care si le doreau cu adevarat, respinsi la nesfarsit de studiouri, acestia au luat taurul de coarne si au inceput sa scrie scenarii, pe care, in cele mai multe cazuri, le-au prezentat producatorilor si au acceptat sa fie transformate in filme cu conditia ca si ei sa primeasca un rol.
Iar cand acest lucru s-a intamplat, rezultatul a uimit cinefilii si criticii, transformandu-i in majoritatea cazurilor pe „outsideri” in niste vedete de milioane, cum o dovedesc din plin si exemplele mentionate mai jos.
Sylvester Stallone
La inceputul anilor 1970, Sylvester Stallone era un actor in dificultate. Avusese ceva succes pe marele ecran in roluri minore, dar nu era multumit cu atat. In plus, cand s-a mutat in California spre a-si implini visul de a deveni un mare actor, era atat de falit incat a fost nevoit sa-si vanda cainele cu 40 de dolari, deoarece nu mai avea bani sa-l hraneasca.
Intr-o zi, Stallone a mers sa vada un meci de box in care se confruntau faimosul Muhammad Ali (Cassius Clay) si un cvasinecunoscut, Chuck Wepner. Cel mai slab cotat a castigat, ceea ce l-a inspirat pe Stallone sa scrie povestea lui Rocky Balboa, un alt boxer slab cotat care lupta din greu si care reuseste sa castige pana la urma.
Stallone a terminat scenariul pentru Rocky in doar trei zile. L-a pus in mainile producatorilor, care au adorat povestea. Acestia i-au oferit necunoscutului actor/scenarist o suma fara precedent de 360.000 de dolari pentru scenariu. Cu toate acestea, producatorii i-au spus ca nu-l plac pentru rolul boxerului omonim. In ciuda faptului ca nu avea aproape niciun ban in banca, Stallone a ramas pe pozitii. A refuzat sa-si vanda scenariul daca nu era el insusi protagonistul. In cele din urma, producatorii au fost de acord sa-l lase pe Stallone sa joace in propriul sau film. Rocky a devenit un succes masiv de box office si a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film.
Filmul a dat nastere la sapte continuari (si ideile de scenariu nu s-au terminat!). Stallone s-a reintalnit, de asemenea, cu cainele lui, Butkus. „Scenariul pentru Rocky s-a vandut, iar eu puteam sa-l rascumpar, dar noul proprietar stia ca sunt disperat si mi-a cerut 15.000 de dolari… A meritat fiecare banut!”, a declarat actorul.
Billy Bob Thornton
Unul dintre cei mai charismatici si mai expresivi actori din ultimele decenii, Billy Bob Thornton a declarat ca a scris aproximativ 20 de scenarii inainte de a i se ecraniza unul. Thornton le-a scris pe cele mai multe dintre ele impreuna cu Tom Epperson.
Cu toate acestea, a decis sa se descurce singur cand i-a venit ideea pentru Taisul (titlul original Sling Blade) in timp ce lucra ca figurant la un film de serie B: „Ma simteam deprimat. Aveam slujba asta doar pentru ca directorul de casting a acceptat sa ma ajute, ca sa pot sa am asigurare medicala. M-am dus in rulota la ora pranzului si am inceput sa ma privesc in oglinda, facand tot felul de fete. Am facut acea fata si apoi a aparut vocea si am inceput sa vorbesc cu mine insumi. Initial am inceput sa divaghez. Nu stiu ce am spus. Apoi am facut monologul acela de inceput, dintr-odata, si nu stiam de unde a aparut. A fost infricosator”, va povesti ulterior Thornton.
Personajul pe care el si-l imaginase a devenit in cele din urma Karl in Taisul. Karl este un barbat din sud, cu dizabi-litati intelectuale, care este externat dintr-un spital de boli mintale de stat dupa ce si-a ucis mama si pe iubitul acesteia. Thornton a scris scenarii doar pentru ca voia sa fie actor. El a declarat: „Cand am inceput sa scriu scenarii, nu m-am gandit niciodata cu adevarat sa fiu scriitor. Am scris povestiri scurte cand eram adolescent, dar intotdeauna mi-am dorit sa fiu actor. Cand am venit in Los Angeles am urmat un curs de actorie si numai la asta m-am gandit. Cand Tom Epperson si cu mine am inceput sa scriem scenarii impreuna, in 1980, initial a fost doar pentru a intra in industria cinematografica. Dar intotdeauna am avut un talent pentru personaje si dialoguri si mi s-a parut distractiv.”
Thornton si-a facut si debutul in regia de film cu Taisul. Scenariul sau a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat. Thornton a primit, de asemenea, o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun actor in rol principal.
Glenn Close
Viata de zi cu zi nu se rezuma la eroi si raufacatori; majoritatea oamenilor se afla undeva la mijloc. Actrita Glenn Close a fost inspirata sa scrie scenariul filmului Albert Nobbs pentru a avea ocazia de a interpreta un personaj complex. Albert Nobbs spune povestea unui majordom irlandez de la sfarsitul secolului al XIX-lea care este de fapt o femeie.
Filmul a fost adaptat dupa un roman scris in 1895 de George Moore. Close jucase anterior intr-o productie de teatru inspirata de roman si a fost fascinata de majordomul travestit al carui secret este descoperit in cele din urma.
„Pot sa inteleg de ce oamenii ar putea considera ca este frustrant. Am avut critici care mi-au spus: Oh, este atat de trist si Albert este o fire atat de ascunsa incat este greu sa simti ceva pentru el. Ei bine, e in regula daca asa il citesc oamenii, dar stiu ca exista oameni ca el in lume; o multime de oameni invizibili, izolati. Si cred ca ei merita sa li se spuna povestile”, a declarat actrita, care a primit o nominalizare la Oscar pentru interpretarea sa.
GABRIEL TUDOR
Comentarii