Desfasurata, ca de obicei in ultimii ani, in uriasa sala a Dolby Theatre, din Hollywood, California, ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film a ajuns, iata, la editia cu numarul 88. O editie aflata insa sub semnul controverselor, dupa ce mai multe vedete de culoare au declarat ca vor boicota ceremonia, deoarece printre nominalizatii de anul acesta nu se afla niciun actor de origine afroamericana.
Nu stim inca reactia actorilor asiatici, a celor care colectioneaza timbre sau capace de bere si care, de asemenea, s-ar putea simti discriminati ca nici reprezentantii comunitatilor lor n-au fost nominalizati, dar aceasta este deja o alta discutie. Sa ne indreptam, deocamdata, atentia, spre spectacolul propriu-zis, care va avea loc luni, 28 februarie 2016.
Ceremonia va fi transmisa in direct de postul ABC, iar prezentator va fi un actor… de culoare, Chris Rock, simpaticul artist fiind si gazda premiilor in anul 2005. Alaturi de el, pe scena vor urca numeroase personalitati pentru a inmana premiile, printre care ii amintim aici pe Benicio del Toro, Whoopi Goldberg, Charlize Theron, Pharrell Williams si – nu se putea altfel! – controversata Lady Gaga. Cele mai multe nominalizari le-au primit „The Revenant” si „Mad Max: Fury Road”, cu 12, respectiv 10 nominalizari, dar toata lumea e curioasa de un singur lucru: va primi, in sfarsit, „ghinionistul” Leonardo DiCaprio Oscarul care, spun multi cinefili, i se cuvine?
Cel mai bun film
La aceasta categorie, concurentii cei mai bine cotati sunt „The Revenant”, regizat de Alejandro Ińarritu, „Mad Max: Fury Road”, regizor George Miller, „Martianul”, regizat de Ridley Scott si „Podul spionilor”, regizat de Spielberg. Cele mai multe sanse, potrivit cotelor de pariuri, le are „The Revenant”, dar oricand pot aparea surprize.
Cel mai bun actor intr-un rol principal
Nominalizatii sunt Bryan Cranston, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Michael Fassbender si Eddie Redmayne. Desi parerea cvasiunanima e ca DiCaprio va pleca acasa cu Oscarul mult-ravnit, criticii spun ca sanse reale au si Fassbender, care l-a readus la viata pe charismaticul Steve Jobs, in filmul omonim, dar, mai ales, Eddie Redmayne, care a facut un rol uluitor, redand, in „The Danish Girl”, povestea primului barbat din lume care a suferit o operatie de schimbare de sex, in 1930. Cum este cunoscuta preferinta Hollywoodului pentru corectitudine politica, subiectul pare sa fie foarte apreciat, asa ca DiCaprio s-ar putea sa aiba iarasi ghinion, fiind invins, ironia sortii, la categoria „cel mai bun actor”, de un barbat care joaca rolul unei femei!
Cel mai bun regizor
Marele favorit este Alejandro Ińarritu, laureatul din 2014, cand a regizat „Birdman”. El se afla insa intr-o companie selecta: Adam McKay, nominalizat pentru „The Big Short”, George Miller pentru „Mad Max: Fury Road”, Lenny Abrahanmson pentru „Room” si Tom McCarthy pentru „Spotlight”.
Cea mai buna actrita in rol principal
Cea mai bine cotata este Cate Blanchett, care, daca ar castiga, si-ar trece in palmares al treilea Oscar – dupa cele din 2005, cand a luat premiul pentru rol secundar cu „Aviatorul”, si din 2014, cand a castigat la categoria „cea mai buna actrita in rol principal, pentru prestatia din „Blue Jasmine”. Sanse mari are si Saoirse Ronan, pentru rolul din „Brooklyn”, dar nu putem trece cu vederea performantele lui Charlotte Rampling, in „45 years” sau Jennifer Lawrence, in „Joy”.
Cel mai bun actor in rol secundar
Favoritul numarul 1 este Christian Bale, care a dat, in „The Big Short”, un adevarat recital actoricesc. Sanse reale au si Tom Hardy, diabolicul personaj din „The Revenant”, dar si Mark Ruffalo, din „Spotlight”. Cel putin interesanta e nominalizarea lui Sylvester Stallone pentru rolul din „Creed” – actorul se afla la a doua nominalizare, dupa aproape 40 de ani de la primul „Rocky”, cu un film inspirat tot din viata celebrului sau personaj.
Cea mai buna actrita in rol secundar
Desi Kate Winslet a facut, in „Steve Jobs”, un rol foarte bun, criticii nu pariaza pe ea, ci, mai ales, pe Jennifer Jason Leigh, din „Cei opt odiosi” si pe Alicia Vikander – pentru rolul din „The Danish Girl”.
Cel mai bun film strain
Favoritul criticilor pare sa fie filmul columbian „Imbratisarea sarpelui”, povestea fascinanta a unui saman amazonian care colaboreaza cu doi savanti pentru a cauta, pe Amazon, o miraculoasa planta de leac. Ne face placere sa amintim si nominalizarea peliculei „Fiul lui Saul”, care, desi produs in Ungaria, il are in distributie pe talentatul actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Levente Molnar.
GABRIEL TUDOR
Comentarii