Sa fii actor înseamna sa convingi spectatorii ca esti, de fapt, o cu totul alta persoana decât în realitate, dar ce faci atunci când persoana pe care trebuie sa o interpretezi a fost sau este o figura reala? Ba mai mult, ce faci daca înfatisarea ei fizica este cunoscuta de aproape toti oamenii de pe planeta? În acest caz, nu doar actorii trebuie sa fie geniali, ci si specialistii în arta machiajului.
Exista situatii în care, cu tot machiajul aplicat, actorii nu s-au ridicat însa la înaltimea asteptarilor, dar exista, pe de alta parte, cazuri în care asemanarea fizica a fost atât de uluitoare, iar talentul actoricesc în a portretiza respectivul personaj atât de mare încât filmele respective au devenit de neuitat. Câteva exemple, în rândurile urmatoare.
Andre Benjamin – Jimi Hendrix
Cunoscut în lumea hip-hopului american sub pseudonimul Andre 3000, acest artist seamana izbitor, în film, cu legendarul chitarist Jimi Hendrix, desi transformarea nu a fost deloc usoara. Pentru a intra mai bine în rol, Andre a trebuit sa slabeasca peste 10 kg si sa-si lase parul lung. Pe lânga asta, el a studiat felul bizar de a vorbi al lui Hendrix, aproape bâlbâit, însa cel mai greu i-a fost sa îl imite pe chitaristul inegalabil Hendrix. Acesta era stângaci si Andre, un chitarist de mâna dreapta a trebuit, practic, sa învete sa cânte invers de cum o facuse pâna atunci – „e ca si cum deodata ar trebui sa nu mai mergi normal, ci sa mergi doar invers”, a afirmat el.
Cate Blanchett – Bob Dylan
Fara îndoiala ca portretizarea cea mai fidela a poetului, cântaretului si laureatului cu Nobel pentru Literatura, Bob Dylan, vine dintr-o sursa cu totul neasteptata: frumoasa actrita Cate Blanchett, care, în drama inspirata din viata lui Dylan „I am Not There” (2007) a facut un rol memorabil. Pelicula, în care au evoluat o pleiada de vedete hollywoodiene, de la Christian Bale si Richard Gere la Heath Ledger, a reprezentat o placuta surpriza pentru critici si cinefili, iar prestatia lui Blanchett, care a surprins perfect aerul androgin al cântaretului din perioada de debut, a fost nominalizata la Oscar.
Daniel Day-Lewis – Abraham Lincoln
Transpunerea pe marele ecran a figurii inegalabilului presedinte american Abraham Lincoln nu este, cu certitudine, ceva nou, dar nimeni nu l-a portretizat atât de bine pe al saisprezecelea sef de stat al SUA ca Daniel Day-Lewis în drama istorica Lincoln, realizata în 2012 de Steven Spielberg. Chiar daca machieurii au facut minuni, conferindu-i actorului care plesnea de sanatate aura bolnavicioasa si paloarea personajului real, cel mai mare merit îl are totusi Daniel Day-Lewis.
Actorul a citit practic tot ce s-a scris despre presedinte, a ascultat înregistrari facute de specialisti, care au încercat sa reproduca vocea lui Lincoln, dupa marturiile contemporanilor si a petrecut ore întregi având în fata portrtete ale lui Lincoln, ca si cum s-ar fi uitat în oglinda. Dar toate aceste eforturi au fost rasplatite din plin, Day-Lewis primind al treilea sau Oscar pentru cel mai bun actor, în 2013.
Jammie Fox – Ray Charles
În filmul biografic Ray (2004), asemanarea fizica dintre actorul premiat cu Oscar si pianistul orb este extraordinara. Si cei de la machiaj nu au avut prea mult de facut, în acest caz, ci doar i-au pus actorului o pereche de ochelari de soare, l-au asezat în fata pianului si
l-au ascultat cântând: asemanarea era perfecta! Dar Jammie Fox nu s-a multumit cu atât, ci, pentru a intra cât mai bine în rol, s-a supus unei diete drastice, slabind aproape 15 kg în nici trei luni si, mai mult, a jucat rolul devenind el însusi nevazator!
Mai precis, a cerut sa i se puna la ochi o pereche de proteze si chiar a suferit atacuri de panica timp de doua saptamâni, pâna s-a obisnuit cu protezele. „Imaginati-va ca ati avea ochii lipiti cu adeziv timp de 14 ore pe zi. Asta e o ca sentinta de condamnare la închisoare”, a declarat el. Ca si în cazul lui Day-Lewis însa, aceste sacrificii nu au fost în zadar, rolul aducându-i lui Jammie Fox un Oscar pentru cel mai bun actor.
GABRIEL TUDOR
Comentarii