Un recent top american care si-a propus sa claseze primele 100 de filme de dragoste realizate de cinematografia de peste ocean de-a lungul timpului a adus în fruntea ierarhiei creatia lui Michael Curtiz – "Casablanca". Clasamentul a fost întocmit pe baza optiunilor a 1800 de membri ai Institutului American de Film (critici, istorici, cineasti), dupa o selectie din 400 de filme intrate în competitia finala.
În anii precedenti, Institutul a facut topuri asemanatoare, în care au clasat cei mai mari actori, cele mai bune filme de comedie sau trhiller-uri.
"Casablanca" a fost realizat în 1942, avându-i ca protagonisti pe Humphrey Bogart si Ingrid Bergman. Povestea lor pasionala de dragoste se petrece în timpul celui de-al doilea razboi mondial, urmând traseul unui exilat american, Rick Blaine (Humphrey Bogart), proprietarul unui club de noapte din Casablanca. Existenta acestui om este total bulversata din momentul în care, pe neasteptate, în localul pe care îl conduce îsi face aparitia o fosta mare iubire a sa, Ilsa Lund (Ingrid Bergman), la brat cu sotul ei, Victor Laszlo – un membru al Rezistentei urmarit de autoritatile germane. Ilsa stie ca Rick îl poate ajuta pe sotul ei sa fuga împreuna cu ea din calea urmaritorilor, dar problema e: va accepta Rick sa faca acest sacrificiu, sa renunte pentru a doua oara la femeia vietii lui?
Locul 2 pe lista clasamentului a fost ocupat de filmul "Pe aripile vântului" (Victor Fleming, 1942) iar locul 3 de "Poveste din cartierul de vest" (Robert Wise, 1961).
Dar iata si câteva dintre pozitiile pe care s-au situat alte filme celebre de dragoste: 9. "Love Story" (1970); 12. "My Fair Lady" (1964); 13. "Departe de Africa" (1985); 16. "Cântând în ploaie" (1952); 19. "Ghost" (1990); 21. "Pretty Woman" (1990); 27. "Sunetul muzicii" (1965); 37. "Titanic" (1997); 40. "Ninotchka" (1939); 42. "Anna Karenina" (1935); 47. "Splendoare în iarba" (1961); 48. "Ultimul tango la Paris" (1972); 49. "Postasul suna întotdeauna de doua ori" (1946); 50. "Shakespeare in Love" (1998); 54. "Sabrina" (1954); 56. "Pacientul englez" (1996); 58. "Ghici cine vine la cina" (1967); 62. "Apartamentul" (1960); 65. "Bonnie and Clyde" (1967); 67. "Un tramvai numit dorinta" (1951); 89. "Cine se teme de Virginia Woolf?" (1966); 90. "Podurile din Madison County" (1995); 93. "Dirty Dancing" (1987); 96. "Descult în parc" (1967); 98. "Cocosatul de la Notre Dame" (1939); 100. "Jerry Maguire" (1996).
Monica Bellucci l-a parasit pe Dracula
Sub pretextul unor probleme personale pe care nu a dorit sa le faca publice, Monica Bellucci a abandonat filmul "The League of Extraordinary Gentlemen". Rolul pe care trebuia sa-l interpreteze era cel al Minei Harker, logodnica lui Dracula, iar proiectul apartine studiourilor 20th Century Fox. Evident, în urma cestei decizii, batalia pentru cucerirea locului vacant a început. Se pare ca producatorii s-au hotarât sa aleaga în cele din urma între doua candidate: Saffron Burrow ("Deep Blue Sea") si Milla Jovovich ("Resident Evil").
Regizat de Stephen Norrington ("Blade"), "The League of Extraordinary Gentlemen"este un thriller a carui actiune este plasata în secolul 19 si ale carui personaje sunt desprinse din literatura britanica, reunite pentru a proteja omenirea de ambitiile unui megaloman. Astfel, printre eroii filmului vor aparea, într-o sfidare totala a spatiului si timpului, personaje cum ar fi: Allan Quatermain – precursor al lui Indiana Jones, rol sustinut de Sean Connery; capitanul Nemo; Dr. Jekyll si ipostaza lui obscura Mr. Hyde; Dr. Hawley Griffin cunoscut sub numele de omul invizibil etc. Filmul este inspirat de o serie de benzi desenate realizate de Alan Moore, care a mai stat la baza unei recente creatii cinematografice – "From Hell".
"Omul-paianjen" face ravagii
Aflat în fruntea box-office-ului american, cu încasari de peste 115 milioane de dolari numai în primul weekend de difuzare, "Spiderman" este totodata primul film care, dupa atentatul din 11 septembrie, a fost lansat fara sa fie eliminate imaginile în care apareau semetele turnuri gemene de dinainte de atac.
Inspirat de o celebra banda desenata din 1962, filmul lui Sam Raimi a beneficiat de un buget de 130 milioane de dolari si de cea mai noua tehnica de efecte speciale – versiunea 2002 -, în timp ce scenariul s-a tinut cât mai aproape de povestea si aventurile omului-paianjen original. Personajul central Peter Marker – interpretat de Tobey Maguire – îsi descopera puteri extraordinare dupa ce este muscat de un paianjen. Angajat ca fotograf la un cotidian, nu scapa nici un prilej de a lua urma raufacatorilor, pentru a-i anihila, si, între timp, se îndragosteste de o… surata de-a sa, personaj interpretat de Kristen Dunst. "Cel care detine puterea trebuie sa dovedeasca responsabilitate", este deviza Omului-paianjen, auzita într-o zi de la unchiul sau. Asa se face ca Peter Marker ajunge un fel de erou national angajat în lupta contra crimei organizate. Eroul are însa un inamic de moarte, un fost coleg transformat într-un personaj demonic, ascuns în spatele unei figuri pocite de explozia unui amestec experimental de substante chimice. Regizorul Sam Raimi s-a grabit sa anunte de pe acum într-o conferinta de presa organizata la Sydney ferma lui intentie de a face o continuare a filmului, turnarile urmând sa înceapa în 2003. Si a asigurat pe toata lumea ca Tobey Maguire si Kristen Dunst vor figura din nou pe generic.
Doua proiecte… spartane la Hollywood
Doua mari studiouri hollywood-iene si-au orientat concomitent privirile catre un subiect de legenda din istorie: batalia de la Termopile. Eroismul de care a dat dovada o mica armata formata din 300 de spartani, sub conducerea lui Leonidas, s-a înscris pentru totdeauna în istorie ca pilda de vitejie si sacrificiu, iar contextul actual, americanii se pare ca au nevoie de asa ceva. Cei 300 de spartani au reusit sa încetineasca patrunderea armatei persane în Grecia anului 480 î.Ch., dar au pierit pâna la ultimul în batalia cu cei peste 1 milion de soldati persani. În intentia de a ecraniza aceasta poveste, 20th Century Fox l-au mandatat pe scenaristul Erick Jendersen sa scrie o noua versiune, intitulata "The 300 Spartans", a filmului din 1962.
Totodata, studiourile Universal si-au propus sa realizeze o adaptare cinematografica a romanului "Gates of Fire", scris de Steven Pressfield. Scenariul filmului cu acelasi titlu va fi semnat de David Self, iar regia i-a fost încredintata lui Michael Mann.
Matt Damon are probleme ca actor de teatru
Matt Damon a acceptat cu mare interes provocarea de a evolua ca actor de teatru pe scena londoneza, în "This Is our Youth". Dar iata ca descopera ca munca "în direct" e mult mai dificila decât cea de pe platoul de filmare când surprizele neplacute pot fi eliminate fie la montaj, fie imediat prin reluarea secventei ratate. Pe scena i-a fost greu sa depaseasca o imixtiune neplacuta: în timpul spectacolului, din sala s-a auzit sunetul unui telefon. Era mobilul unei spectatoare aflate în primul rând. Actorii au sperat ca aceasta îl va bloca imediat, dar spre surprinderea lor tânara a raspuns cu nonsalanta la apel si a început o conversatie cu interlocutorul caruia îi relata: "Matt Damon si Cassey Affleck (n.n. fratele mai mic al actorului Ben Affleck) sunt chiar în fata mea. As putea sa întind mâna si sa-i ating…" La încheierea spectacolului, Matt Damon s-a plâns ca nu si-a imaginat ca un spectator londonez poate sa dea dovada de atâta lipsa de respect.
Jean-Paul Belmondo, din nou în centrul atentiei
Din nefericire nu pe scena vreunui teatru sau pe genericul vreunui nou film, ci doar cu prilejul inaugurarii unei agentii de relatii cu publicul, deschisa de sotia actorului, Natty Belmondo. Revenirea… "la rampa" chiar si în acest mod, a fost considerata de francezi un eveniment, deoarece dupa atacul cardiac suferit anul trecut în august, Belmondo, în prezent în vârsta de 69 de ani, nu a mai iesit în public. Invitatii, multi din lumea filmului (Anthony Delon, Audrey Tatou), precum si animatorii de televiziune (Christophe Dechavanne) sau gazetarii au întâlnit un Belmondo mult mai slab decât de obicei, tuns mai scurt, poate putin obosit, dar la fel de surâzator ca întotdeauna.
Sidney, asediat de "Matrix"
Câteva zone ale orasului Sidney (Australia) au fost de curând închise pentru a permite unui helicopter sa zboare la joasa altitudine, aflat fiind în misiune de… cercetare. Nu din ratiuni militare, ci de filmare. Continuarea la "Matrix" e deja pusa la punct, Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss si Jada Pinkett Smith se vor afla pe genericul noului film. Primul ministru australian, care a fost de acord ca unele zone ale mediului de afaceri din Sidney sa devina "platou de filmare" pentru "The Matrix Reloaded", i-a rugat pe cetateni sa manifeste întelegere fata de aceasta decizie justificata de intentia de a pastra reputatia orasului de locatie pentru cinematografia actuala. De altfel, deranjul nu va dura mai mult de doua zile, timp în care strazile si birourile din imobilele respective vor fi evacuate, în favoarea realizarii unor secvente din superproductia americana.
Comentarii