Zicala „Cine n-are batrani sa-si cumpere” poate avea numeroase conotatii si utilizari si, nu de putine ori nu trebuie luata ca atare.
De pilda, si veteranii de razboi pot fi considerati „batrani”, chiar si atunci cand sunt inca in floarea varstei – de altfel sensul original al termenului in latina inseamna „lasat la vatra”, ceea ce se intampla, in Roma antica, pe la varsta de 45-50 de ani.
De fapt, zicala se refera la intelepciunea atribuita de obicei persoanelor trecute de a doua tinerete si care isi dovedesc valoarea oriunde s-ar afla – in cazul de fata chiar si ca scenaristi la Hollywood!
Nascut pe 4 iulie (1989)
Ron Kovic a crescut in Long Island si a fost inspirat sa se inroleze in armata de catre parintii sai, care servisera amandoi in marina americana. S-a inrolat in Corpul puscasilor marini americani in timpul razboiului din Vietnam si a servit 13 luni inainte de a se intoarce acasa. S-a oferit voluntar pentru o a doua misiune, in timpul careia un glont l-a lasat paralizat de la brau in jos.
Kovic a primit Inima Purpurie pentru serviciile sale si a devenit in curand un activist proeminent impotriva razboiului, fiind arestat frecvent pentru actiunile sale. In 1976, a scris o carte de memorii, Nascut pe 4 iulie.
Regizorul Oliver Stone a transformat povestea veteranului intr-un film cu acelasi nume, in 1989. Pelicula a fost aclamata de critica si i-a adus lui Stone premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, in timp ce veteranul de razboi Kovic a fost nominalizat pentru cel mai bun scenariu.
Puscasi marini (2005)
Anthony Swofford a fost crescut intr-o baza militara. Tatal sau a servit in Vietnam, iar bunicul sau in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Swofford s-a inrolat intr-o unitate de puscasi marini dupa ce a implinit 18 ani si a servit in Golful Persic.
La intoarcerea sa in California, s-a simtit in mare parte dezamagit de experienta sa. Intotdeauna interesat de literatura, fostul puscas marin a scris despre experientele sale, ceea ce a dus la lansarea cartii Jarhead: Cronica unui puscas marin despre Razboiul din Golf si alte batalii.
In 2005, cartea de memorii a fost adaptata pentru cinematografie de catre regizorul Sam Mendes. Filmul, in care au jucat Jake Gyllenhaal, Jaime Foxx si Peter Sarsgaard, a fost recunoscut pentru umorul sau negru si a fost apreciat pe scara larga de critici.
Cetateanul Kane (1941)
Herman Jacob Mankiewicz s-a nascut la New York, dar a crescut in Wilkes-Barre, Pennsylvania, dupa ce tatal sau a acceptat un post de profesor acolo. Dupa ce si-a primit diploma de la Columbia, s-a inrolat in Marina si a luptat contra germanilor spre sfarsitul Primului Razboi Mondial.
Dupa perioada petrecuta in Marina, Mankiewicz a devenit un jurnalist proeminent. In acelasi timp, el ajuta studiourile de film sa isi imbunatateasca scenariile, fara ca numele lui sa fie trecut pe afise.
In cele din urma, a inceput sa fie mentionat, iar cea mai mare realizare a sa a fost scrierea, impreuna cu Orson Welles, a scenariului la Cetateanul Kane. Aceasta pelicula a schimbat pentru totdeauna lumea celei de-a saptea arte si este considerat si astazi unul dintre cele mai valoroase filme din toate timpurile.
Naufragiatul (2000)
Naufragiatul este povestea lui Chuck Noland, un angajat al Federal Express care se trezeste blocat pe o insula pustie si nelocuita.
Filmul a fost un fenomen, iar Tom Hanks, in rolul lui Noland, a oferit una dintre cele mai bune interpretari ale sale din toate timpurile, pentru care a castigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor si a fost nominalizat la Oscar. Scenariul a fost creat de William Broyles Jr.
Un student stralucit la Oxford in timpul Razboiului din Vietnam, acesta a parasit studiile universitare pentru a se inrola in trupele de puscasi marini. A servit in perioada 1969-1971, iar mai tarziu si-a incorporat experientele de peste mari si tari in China Beach, serialul de succes pe care l-a creat. Mai mult decat atat, Broyles este autorul scenariului la un alt film memorabil, Apollo 13, care de asemenea l-a avut in prim-plan pe Tom Hanks.
GABRIEL TUDOR
Comentarii