Primul film din seria „Omul-paianjen”, inspirat de benzile desenate omonime, a fost un mare succes si ne amintim desigur cu nostalgie cum, pustani fiind, luam cu asalt salile de cinema unde, pe langa trei filme chinezesti si doua coreene, rula si fascinanta productie americana, cu tanarul care, muscat de un paianjen, incepe sa se comporte asemenea unei insecte uriase, catarandu-se pe zgarie-nori si venindu-le de hac raufacatorilor. Mai recent, un remake dupa filmul original s-a bucurat de o primire favorabila din parte tinerelor generatii de spectatori, motiv pentru magnatii de la Hollywood sa-si incerce norocul iarasi, cu Spider-Man 3…
Premiera a avut loc in Japonia!
Ideea originala a filmului nu este noua, ea fiind un veritabil leit-motiv al publicatiilor de benzi desenate din urma cu cateva decenii – un tanar aparent banal, eventual timid si ochelarist devine, peste noapte, un erou adorat de toti dar reuseste sa pastreze pana aproape de finalul povestii, misterul asupra identitatii sale. Daca prima parte din Omul-paianjen a avut incasari care, desi au parut uriase pentru acea perioada, astazi pot fi considerate drept modeste, cea de-a doua, aparuta in urma cu cinci ani a adus beneficii de 1,16 miliarde de dolari!
Spre deosebire de celelalte doua pelicule, Spider-Man 3 a fost lansat cu fast nu in Statele Unite, ci in Japonia, pe 19 aprilie. Si aceasta pentru ca in tara Godzillei exista numerosi impatimiti ai genului science-fiction, care s-au grabit sa ia cu asalt cinematografele. In America, filmul a fost difuzat prima data pe 1 mai, la festivalul Tribeca, dupa o intreaga „saptamana a Omului-paianjen”, organizata de municipalitatea din New York.
Cu siguranta noua productie este „cea mai cea” din intreaga serie, indiferent ca ne referim la durata filmului, la efectele speciale sau la buget. Cifrele oficiale, difuzate de compania Sony, realizatoarea filmului, indica un buget total de 250 milioane de dolari, o mare parte fiind cheltuiti pentru efectele speciale – o buna parte din pelicula este realizata, ca si controversatul 300, exclusiv pe computer.
Batai… ca-n filme si intrigi de amor
Faptul ca au fost adaugati mai multi „baieti rai” si un nou personaj feminin nu aduce insa beneficii filmului, sunt de parere criticii, care au cotat aceasta parte a treia mai slab decat precedentele. Regizorul filmului, Sam Raimi (care, alaturi de fratele lui, Ivan, semneaza si scenariul) a vrut insa ca povestea sa fie cat mai „incalcita”, tocmai pentru a dinamiza actiunea si a-i da mai multe planuri de desfasurare. Personajul principal este acelasi Peter Parker, jucat tot de Tobey Maguire; el il va avea de infruntat in primul rand pe Flint Marko, un fost puscarias devenit, in urma unui experiment genetic esuat, monstrul Sandman, o stranie strutocamila facuta din carne si nisip.
Revine si Harry Osborn, „durul” care vrea sa razbune moartea tatalui sau, Green Goblin, pentru care il face responsabil pe Omul-paianjen. Un alt adversar este Eddie Brock (rivalul lui Peter de la publicatia Daily Bugle, unde acesta lucreaza), care este transformat intr-un paianjen malefic. Dar nici unul dintre ei nu au fascinatia diabolica exercitata de personajul negativ din Spider-Man 2, Alfred Molina. In poveste mai apare si o frumoasa blonda, Gwen Stacy, fosta colega de clasa a lui Parker, care ii cam trage clopotele chipesului Maguire, spre disperarea prietenei acestuia, Mary Jane Watson, ca si a lui Broke, el insusi pretendent la farmecele blondinei…
Spider-Man face pui…
Fanii Omului-paianjen vor avea surpriza sa vada un erou ceva mai „intunecat” decat in precedentele serii, mai dur si mai decis sa lupte cu fortele Raului folosindu-le propriile metode, nu intotdeauna ortodoxe. Aceasta transformare, pe care chiar Tobey Maguire o recunostea, intr-un interviu, a avut ca scop de asemenea dinamizarea povestii; personajul pozitiv lupta din greu cu „ticalosii”, facand rabat de la regulile de fair-play cu care ne obisnuise, in precedentele serii.
De aceea nu-i de mirare ca scenele de duel dintre „bun” si „rai” abunda, spre deliciul cinefililor de actiune, cum de asemenea abunda efectele speciale, de-a dreptul admirabila fiind munca specialistilor in grafica pe computer. Regizorul Sam Raini este convins ca filmul va fi un mare succes de box-office si a declarat recent ca Sony va realiza inca cel putin trei noi productii cu Omul-paianjen, urmatoarea serie fiind in plan pentru 2009 – scenarist va fi se pare, David Koepp, autorul povesti si pentru primul Spider-Man, cel ce ne-a incantat copilaria…
GABRIEL TUDOR
Comentarii