O stire Agerpres mi-a atras atentia de curând: filmul Daneza (The danish girl) a fost interzis în Qatar. Masura a fost luata dupa ce un numar de internauti au denuntat caracterul „depravat” al filmului, care ruleaza de la începutul lunii ianuarie în câteva cinematografe. „Va informam ca am luat legatura cu administratia în cauza, iar proiectia filmului danez este interzisa de acum în cinematografele din Qatar”, a anuntat Ministerul Culturii într-un mesaj pe Twitter.
„Va multumim pentru vigilenta dumneavoastra neabatuta”, adauga ministerul în mesaj. Iata cum frumosii si tinerii internauti au câstig de cauza si la guvernantii din Qatar. Nu cunosc motivele reale ale acestei reactii, dar sa ne oprim putin la film. Care, în ciuda aprecierilor unor publicatii americane de duzina, este „de exceptie”. În realitate este un film de duzina, propagandistic, care se înscrie în categoria filmelor si cartilor care militeaza pentru schimbarea mentalitatilor în privinta comportamentelor sexuale aberante. De altfel, si alegerea unui caz real din Suedia, si nu din alte 200 de state ale lumii, pleaca de la faptul ca acest personaj a luptat pentru afirmarea drepturilor transsexualilor. Regizorul american îi duce mai departe lupta, activismul, si din acest punct de vedere filmul este de duzina, ideologic, intr-o serie mai lunga de filme care de-a lungul deceniilor au dorit sa schimbe mentalitatile normale în favoarea unor deviatii ale unei infime minoritati sexuale. Jocul actorilor din filmul Daneza este bun, problema este ca filmul este total neinteresant.
Eddie Redmayne, interpretul rolului artistei daneze Lili Elbe (nascuta Einar Wegener), cea care descopera ca este transsexual, se achita bine de sarcinile regizorului Tom Hooper, la fel si actrita suedeza Alicia Vikander, sotia lui Einar, devenit Lili. Pentru începutul secolului al XX-lea, cazul e interesant, sa faci un film astazi este discutabil. Nimeni nu este vinovat ca se naste transsexual: acum trei decenii în presa britanica, dar nu numai, dezbaterile au fost ample, exemplele numeroase. A face azi un film despre un caz din Danemarca de acum aproape o suta de ani e curios, iar a decreta filmul de exceptie e de-a dreptul penibil.
Totusi, Daneza este romanul de debut al unui prozator american, David Ebershoff, publicat în anul 2000, care s-a bucurat de aprecierea criticii; mai corect spus ar fi de o anumita parte a criticii, de vreme ce a fost recompensat cu Premiul literar Lampadare pentru fictiune transsexuala (!). Suntem curiosi ce premiu va obtine filmul Daneza, pentru performanta de a fi adus în prim-plan povestea lui Einar Wegener, primul barbat din lume care a trecut printr-o operatie de schimbare a sexului.
Într-un interviu, autorul declara, vorbind despre crearea unui personaj care începe ca un barbat si sfârseste ca femeie: „Trecutul joaca un rol important în roman, asa cum se întâmpla de obicei în cartile de fictiune. Însa ceea ce m-a intrigat cel mai mult a fost întrebarea: Cui îi apartine acest trecut? … Ce s-a întâmplat cu tot trecutul lui Einar, cu dragostea, frustrarile, regretele si visurile lui? Unele dintre elementele esentiale ale transformarii lui Einar se bazeaza pe fapte reale, însa cea mai mare parte a romanului este rodul imaginatiei. Am vrut sa scriu o poveste de dragoste, un roman despre casnicia lui Einar si a Gerdei. În deznodamânt, trebuia ca cei doi soti sa-si gaseasca fiecare calea lui. În realitate, Gerda Wegener si Lilie Elbe s-au despartit, lucru care pare aproape imposibil si îngrozitor de trist dupa ce au trecut prin atâtea împreuna. Gerda este înzestrata cu o combinatie neobisnuita de independenta si fidelitate. E ambitioasa si plina de personalitate, dar, în acelasi timp, nutreste un devotament profund fata de cei doi barbati cu care se casatoreste. Fata de Einar este în stare sa faca orice”.
Asadar, un roman si un film propagandistic, care se înscrie în moda filmelor care doresc sa schimbe mentalitatile sanatoase cu mentalitatile unei minoritati sexuale. Putem sa amintim nu doar un fel de pionier al acestei mode activiste care a fost filmul Philadelphia (pledoarie pentru homosexualii infectati cu Hiv-Sida), urmat de alte zeci de filme pe tema orientarilor sexuale anormale, dar si mai noile filme Carol, Lost and Delirious (2001), sau Laurence Anyways (2012).
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii