Aflam dintr-un comunicat al editurii Humanitas Fiction ca la editia din acest an al Targului de carte Gaudeamus va fi lansat romanul lui Colson Whitehead, The Underground Railroad, care are ca titlu de lucru Ruta subterana, roman in traducerea Justinei Bandol. Romanul, care va aparea in colectia „Raftul Denisei”, este considerata in SUA cea mai buna carte de fictiune a anului 2016, cand de altfel a si aparut, la editura americana Doubleday.
The Underground Railroad este al saselea roman al scriitorului care a fost deja incununat cu premii importante, printre care National Book Award, Medalia Andrew Carnegie pentru Excelenta, dar si cu Premiul Pulitzer pentru Fictiune in acest an. Scriitorul american a fost desemnat autorul anului 2016 de publicatia USA Today, romanul este pe prima pozitie in topurile de vanzari din Belgia si Olanda, a fost publicat sau se afla in curs de publicare in peste 40 de tari, iar Amazon a finalizat negocierile pentru adaptarea cartii pentru micul ecran. Pe scurt, povestea suna cam asa: „Cora este o tanara sclava de pe o plantatie de bumbac din Georgia. Viata este un iad pentru toti sclavii, dar cu atat mai mult pentru Cora, care e marginalizata chiar si de cei apropiati ei. Atunci cand il intalneste pe Caesar, un sclav alfabetizat, recent sosit din Virginia, Cora afla despre un misterios tren subteran si despre o ruta clandestina (de aici titlul Underground Railroad, Calea ferata subterana) prin care poate scapa din infern. Impreuna decid sa isi asume riscul si fug de pe plantatie. Lucrurile nu merg insa asa cum au planuit cei doi: Cora ucide un alb care incerca sa o prinda. Cei doi reusesc sa gaseasca o statie si sa se indrepte spre nord, dar sunt in permanenta urmariti si vanati (ca nevinovatul doctor Richard Kimble in filmul Evadatul). Drumul spre libertate se afla insa mereu sub semnul precaritatii iar siguranta nu poate fi decat temporara”. Romanul este undeva dincolo de simplitatea povestii rezumate. Precum protagonistul Calatoriilor lui Gulliver, Cora intalneste si ea lumi diferite in fiecare etapa a calatoriei sale – o odisee deopotriva in timp si spatiu”.
Romanul lui Colson Whitehead este povestea sinuoasa a aventurilor traite de o femeie insufletita de o vointa salbatica de a fugi de ororile sclaviei si o zguduitoare, profunda meditatie pe marginea istoriei. „Un roman puternic, halucinant aproape… O carte strabatuta de forta cutremuratoare a intamplarilor reale publicate in anii ’30 in lucrarile de literatura abolitionista… O poveste esentiala pentru intelegerea trecutului si a prezentului Americii”, scrie Michiko Kakutani in The New York Times.
Cat despre Colson Whitehead, citim ca s-a nascut in New York pe 6 noiembrie 1969 si a crescut in Manhattan. In 1991 a absolvit Universitatea din Harvard. Este autorul a sase romane si a doua carti de nonfictiune. A debutat in 1991 cu romanul „The Intuitionist”, urmat de „John Henry Days” (2003) si eseul „The Colossus of New York” (2003), o meditatie despre viata in Manhattan. Au urmat romanele „Apex Hides the Hurt” (2006), „Sah Harbor” (2009), „Zone One” (2011) si bestsellerul „The Underground Railroad” (2016).
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii