Un mucalit din lumea celei de-a sapte arte spunea candva ca filmele despre mancare sunt singurul lucru mai bun decat mancarea insasi. De-a lungul vremii s-au facut numeroase pelicule direct referitoare la gastronomie sau gravitand in jurul acestui subiect, insa putine au fost de exceptie. Ca o curiozitate amuzanta, daca in toate celelalte domenii, filmele hollywoodiene domina topurile, in privinta peliculelor… culinare, americanii stau destul de prost. Sa ne mai miram ca le plac atat de mult hamburgerii si cartofii prajiti?
Marea crapelnita (1973)
Fara indoiala ca filmul numarul 1 in clasamentul nostru nu poate fi decat La Grande Bouffe – Marea Crapelnita, o coproductie franco-italiana pe afisul careia gasim patru monstri sacri ai cinematografiei europene: Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi, Michel Piccoli si Philippe Noiret. Adunati in vila unuia dintre ei, patru prieteni se decid sa se indoape cu mancare pana mor. Va urma un festin pantagruelic, condimentat de prezenta unor prostituate care, dandu-si seama ce urmeaza sa se petreaca, isi iau rapid talpasita. Cei patru isi indeplinesc ultima dorinta, mancand, efectiv, „pana crapa”. Filmul, o critica furibunda a societatii consumeriste, a declansat un imens scandal la vremea respectiva si, desi au trecut mai bine de patru decenii de la lansarea lui, e astazi mai actual ca niciodata.
Vatel (2000)
Cu o distributie de exceptie – Gerard Depardieu si Umma Thurman au avut rolurile principale – acest film e inspirat de fapte reale, mai precis de viata bucatarului elvetian Francois Vatel. Angajat la curtea printului de Conde, care vrea sa-l impresioneze pe Ludovic al XIV-lea si sa fie recompensat cu comanda unei armate, Vatel trebuie sa pregateasca o masa somptuoasa, pe masura invitatilor – Curtea Regelui Soare. Indragostit de Anne de Montausier, cea mai recenta amanta a regelui, Vatel isi da seama insa ca diferentele sociale dintre el si Anne, care raspunde sentimentelor sale, sunt ireconciliabile.
Sfasiat de contradictii, frustrat de pozitia sa inferioara, Vatel se simte o marioneta in mainile puternicilor zilei si sfarseste prin a se sinucide. Realitatea a fost ceva mai prozaica: adevaratul Vatel nu si-a curmat viata pentru ca s-ar fi simtit folosit sau inferior social, ci pentru ca pestele si fructele de mare pe care le comandase nu au sosit la timp, iar el n-a putut indura aceasta rusine!
Ciocolata cu dragoste (2000)
Realizat dupa romanul omonim al scriitoarei Joanne Harris, acest film este o minunata drama romantica. Juliette Binoche face un rol exceptional, dand viata unei tinere mame, Vianne Rocher, sosita intr-un satuc din Franta, impreuna cu fiica ei de 6 ani. Aici, ea deschide o ciocolaterie, La Chocolaterie Maya. O initiativa laudabila, veti spune, doar ca vine intr-un moment nepotrivit: inceputul postului Pastelui. Satenii, catolici impatimiti, nu o privesc cu ochi buni pe „straina”, dar incet-incet, farmecul ei si, mai ales, dulciurile care-i ies din maini incep sa-i cucereasca pe localnici, inclusiv pe recalcitrantul primar, ce sfarseste prin a fi cucerit de delicioasa ciocolata a Viannei.
Bella Martha (2001)
Cine a spus ca germanii nu sunt capabili de romantism ar trebui sa vada filmul regizoarei germane Sandra Nettelbeck. Martha Klein e o veritabila dictatoare in bucataria unuia dintre cele mai luxoase restaurante din orasul ei. Viata ei cunoaste o turnura neasteptata atunci cand sora ii moare intr-un accident rutier, lasand in urma o fetita de 8 ani. Obsedata, pana atunci, doar de gastronomie, careia ii dedicase intreaga viata, Martha se vede acum in postura de mama de ocazie. Nepoata ei e deprimata, trista, inchisa in sine si nu vrea sa se mai atinga de mancare.
Norocul ii surade Marthei, in persoana noului bucatar, extravagantul Mario, un tip mereu pus pe sotii, care reuseste nu doar sa o scoata pe micuta din depresie, dar si sa o faca sa renunte la refuzul ei de a manca. Evident, intre Martha si Mario se va infiripa o idila si, in ciuda unor intamplari dramatice, cei doi vor ramane impreuna, legati pentru totdeauna de micuta orfana.
Ca apa pentru ciocolata (1992)
Dupa ce a fost, mai intai, o carte de mare succes, scrisa de Laura Esquivel, „Ca apa pentru ciocolata” a devenit si un film pe masura. Aducand pe ecran ceva din realismul magic al lui Gabriel Garcia Marquez, filmul spune povestea Titei, mezina unei familii mexicane, care asista deznadajduita la nunta baiatului pe care il iubeste, cu sora ei mai mare. Pentru a se razbuna, Tita incepe sa-si foloseasca priceperea in bucatarie ca pe o arta magica si curand toti devin subjugati de preparatele ei, inclusiv barbatul iubit, Pedro. Laureata cu 11 premii Ariel (un fel de „Oscar” al Academiei Mexicane de Film), pelicula a devenit si cel mai profitabil film de limba spaniola distribuit vreodata in Statele Unite, aducand incasari de peste 21 milioane de dolari.
Rattatouille (2007)
Si nu putem incheia periplul nostru prin lumea peliculelor gastronomice fara a vorbi si despre cel mai faimos soarece-bucatar. Al optulea film de desene animate de lungmetraj produs de Studiourile Pixar, Rattatouille a fost un imens succes. Titlul e un joc de cuvinte, intre faimoasa tocanita frantuzeasca omonima si termenul englezesc pentru „sobolan” – rat. Remy nu e insa un rozator oarecare, ci un gurmand. El vrea sa ajunga bucatar si pentru asta va apela la ajutorul lui Linguini, un tanar angajat sa duca gunoiul la un mare restaurant frantuzesc.
Pentru a crea animatiile folosite, regizorul Brad Bird a discutat cu numerosi bucatari de restaurante cu specific frantuzesc, care au inventat chiar si o mancare speciala pentru productia Rattatouille – confit bayaldi. Pe langa cele 623 de milioane incasari, filmul a primit si Oscarul pentru cea mai buna animatie, in 2008.
GABRIEL TUDOR
Comentarii