Lansat la mai bine de 20 de ani dupa original, Gladiatorul II spune povestea lui Lucius Verus (Paul Mescal), un prizonier dus la Roma si fortat sa lupte ca gladiator.
Filmul dezvaluie o retea de minciuni, conspiratii si lupte pentru putere, pe masura ce devine clar ca Lucius este mai mult decât un prizonier oarecare. El este fiul lui Maximus (Russell Crowe) si al Lucillei (Connie Neilsen) din filmul Gladiatorul din 2000.
Împaratii Caracalla si Geta (Fred Hechinger si, respectiv, Joseph Quinn) si un fost sclav pe nume Macrinus (Denzel Washington) îl ameninta si îl manipuleaza la fiecare pas. Desi exista unele elemente de adevar în Gladiatorul II, acesta este plin de inexactitati istorice si de fictiune. Iata câteva dintre ele.
– Una dintre cele mai impresionante scene din Gladiatorul II este naumachia sau simulacrul de batalie navala din interiorul Colosseumului. Exista multe aspecte ale luptei acvatice puse în scena pe care filmul le face bine, dar o inexactitate flagranta este prezenta… rechinilor.
Istorici antici precum Pliniu, Seutonius si Tacitus mentioneaza toti naumachiae, atestând legitimitatea acestora. Dar în niciun document istoric nu se mentioneaza existenta rechinilor. Poate ca au fost adusi pesti, dar bataliile au fost folosite pentru a pune oamenii în valoare, acestia luptându-se între ei si reconstituind luptele navale reale din trecutul Romei.
– Desi romanii aveau acces la informatii, nu exista presa scrisa, asa cum reiese din film. Mai degraba, romanii aflau despre evenimente din gura în gura sau citind tablite de piatra numite Acta Diurna, literalmente „Acte zilnice”. Acta Diurna erau afisate în locuri publice precum Forumul, nu la o cafenea locala. Asta ca sa nu mai adaugam ca primele cafenele aveau sa apara abia peste multe sute de ani.
– Gladiatorii romani se luptau între ei, participau la simulacre de batalii navale si se luptau pentru viata lor cu fiarele salbatice în fata unor multimi mari în amfiteatre. Aceste evenimente erau organizate în cadrul unor spectacole menite sa celebreze evenimente speciale. Un tip aparte de gladiatori numiti bestiarii sau „luptatori cu fiarele” erau criminali sau prizonieri de razboi care erau obligati sa lupte cu animale salbatice.
Unii romani liberi alegeau, de asemenea, sa lupte cu animale pentru bani sau glorie. Existau în arena si venationes sau vânatori, în timpul carora bestiarii sau venatorii se luptau cu lei, pantere, ursi si elefanti. Se pare ca s-a desfasurat si o lupta cu o girafa, dar nu exista nicio documentatie care sa ateste ca un gladiator ar fi calarit un rinocer în cadrul unui eveniment, asa cum se prezinta în film.
– Personajul generalului Marcus Acadius, interpretat de Pedro Pascal, nu are corespondent în istorie. Desi este prezentat ca sotul Lucillei, aceasta nu a fost niciodata casatorita cu un barbat cu acest nume. Acest lucru înseamna ca rebeliunea declansata de Acadius în Gladiator II a fost, de asemenea, complet inventata.
– În lunile premergatoare lansarii Gladiator II, regizorul Ridley Scott a declarat ca, în film, „Caracalla si Geta sunt gemeni si se urasc înca de la nastere… Într-un mod amuzant, ei sunt aproape o reeditare a lui Romulus si Remus.”
Adevarul istoric este însa altul: Caracalla s-a nascut în anul 188 d.Hr., fiind fiul împaratului roman Septimius Severus si al împaratesei Iulia Domna. Geta era mai tânar decât fratele sau, dar nu cu mult. El s-a nascut în anul urmator.
Gladiatorul II îi arata cu acuratete pe Caracalla si Geta conducând împreuna Imperiul Roman, dar creeaza, de asemenea, fictiunea ca Macrinus a avut un amestec în moartea lui Geta. Din punct de vedere istoric, Caracalla l-a ucis într-adevar pe Geta, dar Macrinus nu a fost implicat.
– Desi prezenta Lucillei în Gladiatorul II este esentiala pentru scenariu, adevarata Lucilla nu a trait suficient de mult pentru a vedea domnia lui Caracalla si Geta. De fapt, ea a trait mai mult decât fratele ei, Commodus.
Lucilla istorica a fost sora lui Commodus, dar a fost ucisa de fratele ei dupa ce a conspirat împotriva acestuia. În 182 d.Hr., Lucilla a mobilizat sprijin pentru asasinarea împaratului Commodus, însa tentativa de asasinare a esuat.
În urma asasinatului esuat, conspiratorii au fost ucisi, iar Lucilla a fost exilata pe insula Capri. În timp ce se afla acolo, Commodus a pus sa fie ucisa. Deoarece Caracalla si Geta s-au nascut în 188 si, respectiv, 189 d.Hr., Lucilla nu i-ar fi cunoscut niciodata.
– Nu este clar cum se numea Colosseumul în Antichitate, dar mai târziu a fost denumit Amphitheatrum Caesareum. Era pur si simplu o aluzie la faptul ca un amfiteatru era asociat cu împaratul sau Cezarul. Colosseumul a fost numit mai târziu Amfiteatrul Flavian deoarece a fost început în timpul domniei lui Vespasian (între 70 si 72 d.Hr.) si a fost inaugurat de fiul sau, Titus, în 80 d.Hr. Numele lor de familie era Flavian. Denumirea de „Colosseum” a aparut abia în Evul Mediu.
GABRIEL TUDOR
Comentarii