Seria filmelor „Karate Kid I”, „Karate Kid II” si „Karate Kid III” a marcat pentru totdeauna marele ecran si, totodata, memoria multor spectatori, fie ei adolescenti, tineri sau adulti, sedusi de povestea si aventurile lui Daniel care devine un maestru al artei kung-fu. Tânarul actor care l-a întruchipat pe Daniel, e vorba de Ralph George Macchio, s-a considerat cel mai mare norocos din lume datorita cotei de succes a primului „Karate Kid”, urmat de alte doua episoade.
Seria filmelor „Karate Kid I”, „Karate Kid II” si „Karate Kid III” a marcat pentru totdeauna marele ecran si, totodata, memoria multor spectatori, fie ei adolescenti, tineri sau adulti, sedusi de povestea si aventurile lui Daniel care devine un maestru al artei kung-fu. Tânarul actor care l-a întruchipat pe Daniel, e vorba de Ralph George Macchio, s-a considerat cel mai mare norocos din lume datorita cotei de succes a primului „Karate Kid”, urmat de alte doua episoade. Dar rolul avea sa i se lipeasca de trup ca o pecingine ucigatoare a sevei necesare unei cariere artistice în plina afirmare. Ralph George Macchio a fortat norocul si a riscat sa ramâna pentru totdeauna doar… Karate Kid.
Fiul ratacitor
În 1983, marele regizor Coppola lansa în „Outsiders” un… „pachet de tineri actori” care promiteau gloria: Patrick Swayze, Matt Dillon, Tom Cruise, Emilio Estevez, Ralph George Macchio… Ochiul sau de cunoscator al talentului în fasa nu se înselase, toti aveau sa devina staruri. În ce-l priveste pe Ralph George Macchio îsi facuse debutul la 18 ani, în „The Academy”, iar dupa conlucrarea cu Coppola, avea sa joace, în 1984, în „Teachers”, un film controversat la vremea respectiva din cauza mesajului, deloc elogios, violent, chiar la adresa profesorilor. Destinul lui actoricesc, aflat abia la început de drum, parea sa fi primit deja o bila neagra. Dar iata ca norocul îi surâde pe neasteptate si tânarului Macchio i se ofera rolul principal din „Karate Kid”, povestea unui adolescent debusolat si aflat în deriva, care cade pe mâna unui maestru în kung-fu, dispus sa-l initieze în acest stil de lupta si totodata în filozofia orientala. Baiatul se metamorfozeaza. Succesul filmului e total si imediat, priza la public e peste asteptari, baietii îsi fac din Daniel un idol, toti vor sa devina animati de spiritul dreptatii, sa gândeasca si sa actioneze cu întelepciune, sa fie puternici si frumosi la trup si la minte, ca eroul din film. Iar fetele fac din Daniel un fel de Fat Frumos de care se îndragostesc. Firesc, afacerea functioneaza perfect, producatorii se hotarasc rapid sa toarne o continuare, apoi înca una. Povestea se deruleaza dupa o logica perfect comerciala, iar munca pe banda rulanta la imbatabilul Karate Kid nu-i mai lasa lui Ralph Macchio nici un moment de ragaz pentru a-si tese si alte proiecte sau pentru a semna si alte angajamente. Când totusi se trezeste din dulcea ipostaza de… maestru in kung-fu, realitatea îi sopteste la ureche ca e prea târziu.
„Înteleptul”, un învins
Ralph Macchio nu mai vrea sa auda de filme cu lupte în stil kung-fu. În „Miss Karate Kid” (1994) nu mai apare si filmul, spre deosebire de cele precedente, face fericiti doar o mâna de oameni. Cauta alte variante si reuseste sa mai adauge la filmografia personala: „Too much Sun” (1991), „My Cousin Vinny” (1992) si „Naked in New York” (1994), filme în care, cu ceva stradanie din partea spectatorului, tânarul actor poate fi observat. Punct.
Punct si nimic altceva. La 35 de ani, cariera de actor a lui Ralph George Macchio lua sfârsit, reconversia anuntându-se ireversibila. Nu avea decât sa porneasca pe un alt drum. A îmbratisat cariera de cântaret si dansator.
Unde sunt vedetele de cinema de odinoara?
Multi oameni cred ca starurile de cinema de odinioara erau plamadite dintr-un...
Comentarii