Editura Humanitas Fiction a organizat recent o seara japoneza dedicata romanului Amurgul marinarului de Yukio Mishima, unul din cele mai importante romane ale cunoscutului autor nipon, comparabil cu alte mari capodopere ale literaturii universale ca Imparatul mustelor de William Golding sau Portocala mecanica de Anthony Burgess. Romanul a aparut de curand in colectia „Raftul Denisei” fiind la prima editie in limba romana, in excelenta traducere din limba japoneza a Andreei Sion.
„Amurgul marinarului exploreaza cruzimea vicioasa din spatele a ceea ce ne imaginam ca este inocenta”, scria publicatia The Independent. Despre ce este vorba in Amurgul marinarului? „Noboru are 13 ani, locuieste la Yokohama cu mama lui, Fusako, si e orfan de tata. Isi exerseaza de cate ori are ocazia propria insensibilitate – „inima dura a unui adolescent” – si face parte dintr-o banda de baieti salbatici care resping lumea adultilor ca fiind iluzorie, ipocrita si sentimentala. Adolescentul este surprins de aparitia lui Ryuji, ofiter de marina, in micul sau univers familial si urmareste cu fervoare scenele senzuale din camera mamei sale. La inceput il admira pe Ryuji, ca toti baietii din banda din care face parte.
Dar, sub influenta liderului micului grup, descopera deziluzionat ca cel pe care l-a investit cu toate atributele unui erou e doar un barbat obisnuit, onest si chiar sentimental, care accepta cu buna-credinta rolul figurii paterne. Cand Ryuji renunta la mare pentru frumoasa Fusako, Noboru si intregul grup considera ca viata acestuia si-a pierdut sensul. Dezamagirea pe care marinarul le-a provocat-o este egala cu o tradare la care reactioneaza violent”. Romanul Amurgul marinarului a fost ecranizat in 1976 de Lewis John Carlino, sub titlul The Sailor Who Fell from Grace with the Sea.
De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatura, prozatorul, poetul si dramaturgul Yukio Mishima este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolului trecut. Kimitake Hiraoka, pe numele sau adevarat, s-a nascut pe 14 ianuarie 1925 la Tokyo intr-o familie de samurai si a inceput sa scrie de la 12 ani. La 16 ani debuteaza in prestigioasa revista Bungei-Bunka, dar pentru a-si ascunde activitatea literara fata de tatal sau, adept al unei educatii stricte, a adoptat pseudonimul Yukio Mishima. In 1949 ii apare romanul Confesiunile unei masti, care il propulseaza in randul celor mai cunoscuti scriitori ai noii generatii. Mishima incepe astfel o cariera literara fulminanta, publicand romane precum: Sete de iubire (1950; Humanitas Fiction, 2014), Tumultul valurilor (1954; Humanitas Fiction, 2010), Templul de aur (1956; Humanitas Fiction, 2013), Dupa banchet (1960; Humanitas Fiction, 2015), Amurgul marinarului (1963; Humanitas Fiction, 2017), Soare si otel (1970; Humanitas, 2008). Tetralogia Marea fertilitatii cuprinde romanele Zapada de primavara (1968; Humanitas Fiction, 2009), Cai in galop (1969; Humanitas Fiction, 2010), Templul zorilor (1970; Humanitas Fiction, 2011) si Ingerul decazut (1970; Humanitas Fiction, 2012). Autor prodigios, Mishima a scris numeroase povestiri precum si 33 de piese de teatru. Intreaga lui viata a fost marcata de preocuparea obsesiva pentru codul onoarei samurailor, ceea ce il va impinge, pe 25 noiembrie 1970, ziua in care a incheiat Ingerul decazut, la gestul sinuciderii rituale prin seppuku.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii